Ioan Popa: „Eu aștept de la cei care guvernează acum România să demonstreze că sunt în stare de mai mult”

popa

Ziua Națională a României a fost celebrată într-un mod inedit anul acesta la Reșița. Pe lângă faptul că pentru prima dată mult așteptata defilare s-a desfășurat pe principala arteră din cartierul Govândari și nu conform tradiției, în piața din Centrul Civic, așa cum ani la rând au fost obișnuiți locuitorii urbei, mulțimea care a ales să celebreze în stradă această zi emblematică a fost una impresionantă și reșițenii și-au amintit să se bucure, să zâmbească, să fie parte integrantă a unei comunități și mai ales să își exprime românismul atât prin prezență cât și prin atitudine.

Alături de ei s-au aflat oficialități ale orașului și ale județului. Primarul Ioan Popa a avut și un mesaj pentru toți reșițenii din țară și din diaspora:  „Doresc să transmit un mesaj de la mulți ani tuturor reșițenilor, tuturor bănățenilor din Banatul de Munte, tuturor românilor din țară sau din diaspora. Să dea Dumnezeu să facem din țara asta o țară frumoasă și așa cum ne-o dorim cu toții! Astăzi e o zi în care trecem peste dispute politice, dar nu pot să nu remarc de câteva săptămâni dreapta este la guvernare și eu aștept de la cei care guvernează acum România, să o facă mai bine și să demonstreze că sunt în stare de mai mult”,  a declarat edilul Reșiței, Ioan Popa.

Având în vedere că anul acesta sărbătorim centenarul introducerii administrației românești în Banat, manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au fost deosebite, de la ceremonialul militar și cel religios până la mult așteptata defilare a detaşamentului de militari şi a tehnicii specifice instituţiilor din SNAPOPSN și a detașamentului Asociației de Tradiții Militare „Eugeniu de Savoya” Timișoara, cu prezentarea onorului.

Un moment inedit al manifestării dedicate zilei naționale de astăzi din Reșița și care a întregit atmosfera de sărbătoare aducând parcă un strop de istorie în contemporaneitate, a fost salva de artilerie trasă în onoarea militarilor Armatei Române la 100 de ani de la instaurarea administrației românești la Reșița cu un tun de epocă al Asociației de Tradiții Militare „Eugeniu de Savoya” Timișoara. Chiar dacă salva nu a „bubuit” așa cum se așteptau atât organizatorii, cât și cei prezenți, momentul a fost unul apreciat și răsplătit cu aplauze de către reșițeni.

Autoritățile prezente au ținut un discurs dedicat acestei zile, dar au transmis și urări reșițenilor și deopotrivă tuturor românilor din țară și din afară, de ziua lor.

Prefectul județului, Matei Lupu, prezent la această manifestare, a declarat: „Vreau să le transmit tuturor românilor, la mulți ani! Este o onoare pentru mine să particip și de această dată la această manifestare deosebită și mă bucur din suflet că după ani de zile am reușit ca în municipiul Reșița, în județul Caraș-Severin să facem această manifestare, această defilare pe stradă, pentru că până acum s-a făcut în piețe, sau în locuri foarte strâmte. Eu mă bucur că am reușit să facem treaba aceasta, sper să continue și peste mulți, mulți ani când o să particip și eu din nou la această manifestare, să pot spune cu drag că am început-o eu. La mulți ani România și la mulți ani români, acolo unde ne găsim fiecare, fie că suntem în țară, fie că suntem în străinătate!”

Nu în ultimul rând, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, pe lângă mesajul transmis cărășenilor cu ocazia acestei manifestări dedicată zilei naționale, a vorbit și despre solemnitatea acestei zile.

Este un moment solemn, în care aducem un tribut de recunoştinţă marilor înaintaşi care au contribuit decisiv la realizarea Marii Uniri. Sunt 101 de ani de la Marea Unire de la Alba Iubia, de la 1 Decembrie 1918 şi sunt 100 de ani de când administraţia română s-a instalat în Banat, la opt luni după Proclamarea Unirii de către bănăţeni. Gheorghe Dobrin a fost numit atunci prefect pentru judeţul Caraş-Severin, cu sediul la Lugoj, iar Aurel Cosma pentru judeţul Timiş-Torontal, cu sediul la Timişoara. La acest ceas aniversar, se cuvine să aducem omagiul nostru tuturor celor care au contribuit, de-a lungul timpului, la făurirea şi apărarea Marii Uniri şi a României moderne”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

 

Elena FRANȚ

 

 

 

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    Ioan Popa: „Eu aștept de la cei care guvernează acum România să demonstreze că sunt în stare de (a jefui) mai mult”

    Cu mai mult de 50%.
    Doar guverneză România.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei