ION CARAMITRU: „Tălpile mele sunt puțin încinse pentru faptul că, sub scena asta, a stat chiar Mihai Eminescu”

ion caramitru

Întâia zi a lunii octombrie i-a găsit pe orăvițeni în straie de sărbătoare. Una dintre cele mai importante clădiri din orașul din Valea Carașului, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, aniversează 200 de ani de la inaugurare, acesta fiind cel mai vechi edificiu cultural din țară. Manifestările care se vor întinde pe durata a zece zile, cu haștagul #oravita 200, au debutat în Sala Cazino a teatrului cu expoziția cu lucrări de sculptură, pictură și grafică, expoziție denumită generic „Socolaria”, datorită faptului că lucrările aparțin artiștilor stabiliți în localitatea Socolari din comuna Ciclova Română.

Deschiderea oficială a manifestărilor s-a făcut în jurul orei 19.00, când, cu o sală arhiplină, maestrul Ion Caramitru, actor la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, a dezbrăcat haina de actor și și-a prezentat o parte dintre realizările sale ca ministru al Culturii în perioada 1996 – 2000, perioadă în care edificiul cultural orăvițean a beneficiat de fonduri pentru reabilitare și recondiționare.

Cum destinul a vrut ca primul edificiu restaurat să fie acest teatru (n. red. Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”) și, să zic așa, începutul periplului de patru ani în care am făcut cât de mult am putut pentru aceste edificii, care păstrează istoria (…). Vreau să spun sincer că tălpile mele sunt puțin încinse pentru faptul că, sub această scenă, a stat chiar Mihai Eminescu, tânăr de 18 ani, îndrăgostit de o artistă, venind în turneu la Oravița cu trupa de teatru a lui Pascali”, a descris fostul ministru prezența poetului nepereche, în calitate de sufleor, la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița în 1868.

După mesajul maestrului Caramitru, oficialitățile prezente la deschiderea celor 10 zile de cultură orăvițene au transmis și ele un mesaj celor prezenți, iar ideea ce s-a desprins a fost că actul cultural fără spectatori este inexistent, invitând în acest fel ca orăvițenii, și nu numai, să se bucure de sărbătoarea dedicată bicentenarului edificiului cultural orăvițean.

Momentul mult așteptat de cei prezenți a fost recitalul „Dor de Eminescu”, moment interpretat cu o profundă transpunere a actorului Ion Caramitru, care a intrat în pielea personajului Eminescu și a recitat momente din opera poetului național, scrise la vârsta de 16 ani. Creațiile lirice au fost însoțite de intermezzo-urile clarinetistului Aurelian Octav-Popa care a interpretat  piese de Enescu, Debussy, Bach, Messiaen, Telemann, Negrea. Mulțumirea a fost pe măsură, maestrul Caramitru fiind la înălțime și smulgând ropote de aplauze de la cei prezenți în sala celui mai vechi teatru din România.

Cei care încă nu ați aflat de manifestările prilejuite de bicentenarul edificiului cultural orăvițean, nu trebuie să regretați, organizatorii au multe surprize pentru iubitorii de cultură și frumos, iar timp de nouă zile încă mai puteți călca pragul vedetei acestui an, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”. Pentru astăzi, 2 octombrie, sunteți invitați să luați parte la piesa de teatru „Stella”, o tragedie în cinci acte scrisă de Johann Wolfgang von Goethe, începând cu ora 19.00.

De la ora 20.00, pe platoul din fața Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” Oravița – Auăleu, spectacol stradal HUOOOOO!!! , de Ovidiu Mihăiță.

Trebuie să știți că intrarea la spectacole se face pe bază de bilet sau abonament. Prețul unui bilet este 30 de lei. Spectatorii au posibilitatea de a achiziționa și abonamente. Așadar, pentru un abonament pe cele 10 zile doritorii vor plăti 150 de lei, în timp ce abonamentul pentru elevi sau pensionari este de 50 de lei. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0773 955 208.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei