Ion Mocioalcă: „Imnul nostru reprezintă esența valorilor și idealurilor poporului român”

modelmic

La mulți ani, Imnului Național! La mulți ani, România!”, transmite președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, deputatul Ion Mocioalcă, cu ocazia Zilei Imnului Național al României, marcată anual pe data de 29 iulie.

Consfințit de Constituție ca simbol național, imnul nostru reprezintă esența valorilor și idealurilor poporului român, fiind un reper definitoriu al identității naționale a românilor. Intonat oficial pentru prima dată în 29 iulie 1848, la inițiativa domnitorului Știrbei Vodă, imnul Deșteaptă-te, române! a însoțit evenimentele istorice care au marcat destinul devenirii statului național unitar român modern, iar astăzi ne reprezintă ca națiune în fața întregii lumi, alături de Drapel. Cu acest prilej onorăm și memoria eroilor noștri, care îndeamnă la respect față de valorile identitare și la încredere în viitorul Patriei și al spiritului românesc. La mulți ani Imnului Național! La mulți ani, România! ”, transmite deputatul de Caraș-Severin Ion Mocioalcă.

Ziua imnului național al României este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea (în prezent Parcul Zăvoi), de un grup de tineri condus de Anton Pann, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

„Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei