Istoria vie: veteranii din al Doilea Război Mondial, sărbătoriţi de ziua lor

modelmic

Momente emoţionante astăzi în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, acolo unde, în prezenţa câtorva dintre veteranii cărăşeni din cel de-al Doilea Război Mondial, a avut loc un eveniment omagial dedicat celor care au luptat pentru idealurile de libertate şi unitate naţională.

În judeţul Caraş-Severin mai trăiesc aproximativ 200 de veterani de război. Dintre aceştia 66 au peste 90 de ani, iar şase au fost prezenţi astăzi în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, la Adunarea Omagială organizată cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită în fiecare an, începând din 2007, la data de 29 aprilie. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut preşedintelui Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde.

„Le mulţumim distinşilor noştri compatrioţi că sunt prezenţi astăzi aici, evident, nu fără eforturi. Întreaga noastră recunoştinţă se îndreaptă spre dumneavoastră, dar, probabil că nu suntem în stare să facem ceea ce ar trebui să facem pentru cei care au luptat în Al Doilea Război Mondial. Va trebui ca memoria celor care au căzut sau au reuşit să treacă de acel moment de maximă încordare din istoria omenirii să fie mult mai atent cinstită”, a spus acesta.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157651821800000″]

Pentru că anul acesta se împlinesc 70 de ani de la încheierea celei mai mari conflagraţii din istorie, 2015 a fost declarat Anul Veteranilor de Război printr-o hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale.

„Anul acesta este unul special pentru bătrânii combatanţi, având în vedere că se împlinesc 70 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial. Instituirea unei zile oficiale a veteranilor de război reprezintă o reparaţie morală, perfect justificată, în contextul în care generaţia tânără aproape că uita semnificaţia sacrificiului pe care dumneavoastră l-aţi făcut pentru menţinerea suveranităţii şi integrităţii ţării noastre. Datoria noastră morală este aceea de a cinsti memoria înaintaşilor care, cu preţul vieţii, al sănătăţii sau măcar al unor ani petrecuţi în condiţii grele, departe de cei dragi, au obţinut şi au păstrat pentru noi independenţa naţională şi demnitatea de român”, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Miu Nicolae Ciobanu.

În cadrul evenimentului, a avut loc şi lansarea volumului „Monumentele Eroilor din Caraş-Severin”, al autorilor Petru Bona şi Alin Cristian Scridon, de la Universitatea de Vest din Timişoara. Cartea cuprinde informaţii şi imagini ale monumentelor de pe teritoriul judeţului şi este un demers al Direcţiei Judeţene de Cultură pentru ca generaţiile actuale să-i cunoască pe cei care s-au jertfit pentru independenţa şi unitatea ţării.

La final, veteranii prezenţi la eveniment au fost răsplătiţi de autorităţi cu diplome de excelenţă.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157651821830700″]

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei