Istoricul Liviu Groza, sărbătorit o zi întreagă la Caransebeş

modelmic+editorial

În semn de apreciere pentru întreaga activitate a reputatului istoric din urbea de pe malurile Timişului şi Sebeşului, Liviu Groza, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş va organiza în data de 4 mai o serie de manifestări care se vor întinde pe tot parcursul zilei de joi.

Astfel, Aula Musei Caransebesiensis va găzdui evenimentul intitulat generic „Omagiu istoricului col. (r) Liviu Groza, la aniversarea a 85 de ani de viaţă”. După cuvântul de salut al oficialităţilor, programat la ora 9, va fi lansată cartea „Regimentul I Românesc de Graniţă (Nr. 16) din Transilvania, de la înfiinţare până la sfârşitul Războaielor Napoleoniene (1762-1813)”, ediţie, traducere, studiu introductiv, note explicative şi anexe, de Costin Feneşan, prezentarea volumului urmând să fie făcută de Adrian Ardeţ, managerul muzeului caransebeşean. De la ora 10.30, este programtă conferinţa susţinută de prof. dr. Miodrag Milin, urmată de o sesiune de comunicări în cadrul căreia specialişti din domeniul istoric, dar nu numai, vor aduce în discuţie o serie de aspecte legate de activitatea Regimentelor româneşti de graniţă.

De la ora 17, în aceeaşi sală a muzeului, va avea loc lansarea cărţii „Aspecte din activitatea Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş”, volumul cu numărul 56 semnat de reputatului istoric Liviu Groza, a spus Cristina Borlovan, referent la muzeul din Caransebeş, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc vineri, 28 aprilie, la sediul instituţiei.

Istoricul ne-a declarat că, datorită stării precare a sănătăţii, îşi va întrerupe o perioadă activitatea.

„Nu mă voi opri, însă, şi, fiindcă anul viitor se împlinesc 100 de ani de la importantul act istoric din 1918, lucrez la o carte destul de voluminoasă, intitulată «Caransebeşul şi Marea Unire». Până în prezent am terminat cinci capitole, mai am de scris patru, şi cartea va pleca foarte repede la tipografie, pentru că vreau să o văd publicată, fiindcă e o mândrie a mea faptul că am contribuit la relatarea acestui eveniment, deoarece nu trebuie uitat un aspect, acela că delegaţia de la Caransebeş a fost cea mai mare din Banat care a participat la Alba Iulia, ea numărând peste 150 de persoane. Or, asta mă obligă să scriu această carte şi să o pun la dispoziţia publicului”, a mai spus col. (r) Liviu Groza.

 

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei