Izvor de venerație nemărginită

 

modelmic

Cultul Sfintelor Moaște este legat indisolubil de venerația sfinților. În epoca apostolică nu doar trupul ci și hainele sau obiectele pe care le foloseau Sfinții Apostoli erau cinstite pentru că mulți bolnavi se tămăduiau numai la trecerea simplă peste ei a umbrei trupului acestora. Una dintre mărturiile cele mai vechi despre cinstirea și prețuirea sfintelor moaște ne-o oferă Epistola Bisericii din Smirna în legătură cu martirajul Sfântului Policarp (+166):

„Noi am strâns osemintele lui ca un odor mai scump decât aurul și decât pietrele scumpe și le-am așezat unde se cuvine. Aici ne vom aduna cu bucurie și Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua nașterii sale celei martirice, spre amintirea biruințelor sale și spre întărirea altor luptători”.

Cinstirea pe care creștinii o aduceau sfintelor moaște și în general sfinților martiri erau bine definite în comparație cu cinstirea și închinarea pe care o aduceau Domnului Iisus Hristos: „căci lui Hristos ne închinăm pentru că este Fiul lui Dumnezeu, iar pe martiri îi iubim, după vrednicie, ca pe ucenicii și imitatorii Domnului”.

Unul dintre sfinții români ai vremurilor noastre care se bucură de venerație este Sfântul Ioan Iacob de la Hozeva. Pentru că moaștele sale  nu pot fi dezmembrate datorită nestricăciunii, o bucată din camilafca sa originală împodobește lăcașul de cult al Schitului „Înălțarea Domnului” din apropierea municipiului Reșița. Biserica îl sărbătorește pe 5 august, ziua trecerii sale la veșnicie.  Programul liturgic este următorul începând din 4 august:

 • Vecernia cu Litie și Privegherea: ora 18.00 – 20.00;
 • Acatistul Sf. Ioan Iacob: ora 20.00 – 20.30;
 • Cuvânt de învățătură, “Viața Sf. Ioan Iacob” și “Cultul Sf. Moaște” – ora 20.30 – 20.45;
 • Sfânta Liturghie: ora 24.00 – 02.0

Pr. Valentin Popovici

Stiri similare

2 Comentarii

 1. GÎRU Mariana

  Sf Ioan Iacob Hozevitul este primul sfânt român trecut în calendarul sfinților de la Ierusalim. El este prăznuit pe 31 decembrie.
  Sf Ioane roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei