Județul Caraș-Severin are un buget de peste 260 de milioane de lei! Hurduzeu nu exclude însă posibilitatea contractării unui credit!

modelmic

Județul Caraș-Severin are anul acesta un buget de peste 260 de milioane de lei, cu 23% mai mare decât cel de anul trecut. Bugetul a fost aprobat în cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Județean, însă cu abținerea consilierilor liberali, care nu au fost de acord cu modul de repartizare al banilor. În ciuda faptului că bugetul este mai mare decât cel din 2018, președintele Silviu Hurduzeu nu exclude posibilitatea contractării unui credit de către forul județean. Însă, doar dacă vor fi semnate alte contracte dintre cele depuse spre finanțare de către CJ.

Am aprobat bugetul propriu al județului Caraș-Severin, în sumă de 265.357.000 lei. Față de bugetul de anul trecut este o creștere destul de mare. Bugetul inițial aprobat pe anul 2018 a fost în sumă de 214.000.000, deci este o creștere de aproximativ 23%, aproape 51 de milioane de lei. Sigur că bugetul anului trecut a suferit pe parcursul întregului an numeroase rectificări, în mare parte pozitive, ceea ce a dus la un buget mai mare la sfârșitul anului trecut, dar prin bugetul din acest an reușim câteva lucruri notabile, extrem de benefice pentru județ”, a declarat președintele forului județean, Silvu Hurduzeu.

Acesta s-a arătat mulțumit de faptul că pe de o parte, a crescut suma alocată secțiunii de dezvoltare, iar pe de altă parte, prin actualul buget sunt asigurate salariile angajaților forului județean până la sfârșitul anului, spre deosebire de 2018.

Secțiunea de funcționare, ca pondere în bugetul județului Caraș-Severin a scăzut. Dacă anul trecut, această secțiune avea o pondere de 81,56%, acum ponderea acestei secțiuni de funcționare este de 63,32%. Nu a scăzut doar în procente, a scăzut și în sumă absolută, dar chiar și cu această sumă, noi reușim să asigurăm salariile pentru tot aparatul propriu al CJ și a tuturor instituțiilor aflate în subordinea CJ. Deci nu va fi afectată sub nicio formă salarizarea colegilor noștri.

Pe de altă parte, un lucru bun este că a crescut foarte mult secțiune de dezvoltare. Dacă anul trecut procentul era de 18,44%, în bugetul pe 2019, secțiunea de dezvoltare are o pondere de 36,68%. Este o creștere foarte mare, iar o mare parte din acești bani va merge către drumurile județene”, a explicat Hurduzeu.

În ciuda explicațiilor oferite de președintele forului județean, consilierii liberali au decis să își arate nemulțumirea față de modul în care au fost repartizați banii și să se abțină de la vot.

Grupul liberal consideră că și în acest an este un dezechilibru între sumele alocate pentru dezvoltare și secțiunea funcționare în defavoarea secțiunii de dezvoltare, sens în care ne vom abține de la vota. Se putea mai bine”, a afirmat Mircea Teodorescu, liderul grupului liberal din Consiliul Județean Caraș-Severin.

În ceea ce privește secțiunea de dezvoltare din bugetul pe 2019 al județului Caraș-Severin, aceasta se ridică la suma de 97.350.000, adică 36,69% din totalul bugetului. Conform explicațiilor lui Hurduzeu, mare parte din această sumă va merge către drumurile județene și pentru finanțarea proiectelor europene sau guvernamentale derulate în prezent de forul județean. În cazul în care vor fi semnate și celelalte proiecte depuse spre finanțare de Consiliul Județean, se va lua în considerare varianta contractării unui credit.

Asigurăm prin această sumă banii pentru proiectele aflate în curs în acest moment, proiectele cu finanțare europeană și guvernamentală, aflate în procedură de atribuire a lucrărilor, și pentru care deja încep să se consume bani. Sunt finanțate din acest buget contribuția de 2% și cheltuielile neeligibile pe care trebuie să le asigure CJ pentru cele 3 staționare și pentru drumurile pentru care am semnat contractele de finanțare, respectiv 581 și 608.

În acest moment avem asigurată finanțarea pentru aceste proiecte. Sigur că vom ține cont, dacă se vor semna și celelalte proiecte depuse, de posibilitatea de a contracta un credit pentru a putea să derulăm și acele proiecte”, a mai adăugat Silviu Hurduzeu.

 

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei