Județul Caraș-Severin are un nou arhitect-șef! Interimar, pe perioada suspendării lui Victor Naidan

hurdu

Județul Caraș-Severin are un nou arhitect-șef. Interimar, conform spuselor președintelui Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, pe perioada în care Victor Naidan este suspendat din funcție. Naidan a fost trimis în judecată de DNA pentru modul în care a gestionat un proiect pe fonduri europene, implementat de Consiliul Județean în urmă cu aproximativ opt ani.

Doamna Ioana Opriș, salariată a Consiliului Județean Caraș-Severin, va exercita cu caracter temporar calitatea de arhitect șef al județul, pe perioada suspendării domnului Naidan. Îndeplinește toate condițiile pentru a putea ocupa această funcție de arhitect-șef.

Domnul Naidan este suspendat pe perioada cercetării. Am primit adresă de la Tribunalul Reșița privind începerea urmăririi penale. Ca urmare a acestei adrese, în conformitate cu prevederile legale, am întocmit această dispoziție prin care dl Naidan a fost suspendat din calitatea dânsului de arhitect-șef”, a precizat Silviu Hurduzeu.

Printre acuzațiile care i se aduc lui Victor Naidan se numără infracțiunii de: folosire sau prezentare cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, Victor Naidan ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, înscrisuri nereale care atestau că proiectul „Creșterea gradului de mobilitate în vederea dezvoltării schimburilor economice și turistice în zona transfrontalieră Pojejena/zona eligibilă Voivodina” ar fi fost realizat la termenul impus, deși acesta nu fusese finalizat. Proiectul prevedea înființarea portului turistic Pojejena și achiziția unui catamaran cu o capacitate de 50 de persoane.

„În același context, inculpatul ar fi fost sprijinit de reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL (care avea de executat ambele obiective) și de dirigintele de șantier care i-ar fi pus la dispoziție o parte din documentele false (facturi, devize de lucrări), înscrisuri care au ajuns ulterior la autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice).

Referitor la modalitatea de fraudare a fondurilor nerambursabile se impun unele precizări: 

– Cu ocazia recepției finale a obiectivelor, din data de 21.06.2012, s-ar fi constatat că lucrările la construirea portului nu erau finalizate iar catamaranul lipsea. Cu toate acestea, pentru a nu „se pierde finanțarea” inculpatul ar fi semnat procesul verbal de recepție și l-ar fi înaintat autorității de management în vederea obținerii fondurilor.

– Catamaranul respectiv, construit fără a se respecta standardele Uniunii Europene, ar fi fost achiziționat ulterior datei de mai sus, din banii pe care Consiliul Județean Caraș-Severin i-a pus la dispoziția firmei SC Tab Construct Confort SRL. Ulterior, în cursul anului 2014, în baza unui contract de lucrări, catamaranul ar fi fost modificat și adus la standardele U.E. de către Șantierul Naval Orșova, generând cheltuieli suplimentare din bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin”, se arată în rechizitoriu.

Conform DNA, prin aceste demersuri, Consiliul Județean Caraș-Severin ar fi primit pe nedrept suma de 3.394.946 lei, reprezentând sprijin financiar nerambursabil pentru construcția portului turistic și achiziția catamaranului. Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 743.688 euro. „Din cauza condițiilor climatice severe, din perioada noiembrie 2012 – martie/aprilie 2013, catamaranul și debarcaderul au fost avariate, pontoanele au fost distruse, suprafața amenajată a fost inundată și panourile publicitare au fost avariate”, a mai reținut DNA.

 

Karina TINCUL

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei