La Berliște, rămâne cum am stabilit! Gunoaie, bălării și nepăsare!

gunoaie Berliște

În urmă cu mai bine de o lună, vă relatam situația satelor din comuna Berliște, unde, de mai bine de șapte luni, gunoiul menajer este depozitat în locații neconforme, cele mai multe dintre ele fiind pe malul râului Vecinic.

În urma articolului prin care semnalam lipsa unui operator care să colecteze gunoiul menajer din comuna Berliște, comisarii Gărzii de Mediu au verificat informațiile apărute în publicația Reper 24 și au constatat că în comuna cărășeană se încalcă legea privind depozitarea deșeurilor municipale. Instituția de control a amendat Primăria Berliște cu 2500 lei net (amenda fiind de 150 000 lei) și a dispus câteva măsuri pentru a stopa depozitarea necontrolată a deșeurilor. Două dintre măsuri erau ca în termen de 15 zile primăria să achiziționeze un contract de colectare cu o societatea comercială specializată și în termen de 30 de zile să ecologizeze toate locațiile unde s-a depus gunoi menajer. Cum ultimul termen era pentru începutul lunii septembrie, am decis să verificăm dacă acestea au fost puse în aplicare.

Citește și: Bine ați venit în Berliște! Patria gunoaielor, bălăriilor și a nepăsării administrative

Din nefericire, administrația locală din comuna Berliște nu s-a prea ostenit să repare răul făcut din culpa instituției. Pentru că, din luna februarie, Primăria Berliște a refuzat să mai plătească serviciile de colectare societății Ecologica. Motivul ar fi fost costurile ridicate pentru depozitarea gunoiului menajer. Asta în condițiile în care taxa pentru colectare a gunoiului a fost încasată de la cetățeni. Revenind, am constatat, în cursul zilei de marți, că locațiile pline de gunoi menajer nu numai că nu sunt ecologizate, ci cantitatea de gunoi a crescut considerabil și nici vreun operator nu a început să colecteze deșeurile generate de locuitorii comunei. La primărie mi s-a fluturat un contract încheiat în 26 august a.c., dată ce a depășit termenul dat de comisarii Gărzii de Mediu Caraș-Severin.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157686502419693″]

Și ca povestea să fie completă, primăria a găsit de cuviință că ar fi necesar să deschidă o nouă groapă neconformă chiar în centrul de comună, la Berliște. Din informațiile obținute de la cetățeni și surse de încredere, primăria a încheiat un contract cu o societate comercială care să colecteze gunoiul din toate satele aparținătoare și să-l depoziteze pe un teren viran din proximitatea localității Berliște. Sâmbăta trecută a avut loc prima depozitare. Cei din primărie, mai precis secretarul comunei, Mircea Apostol, neagă acuzațiile. L-am întrebat pe dânsul, pentru că primarul și viceprimarul nu se aflau în localitate. Or fi avut treburi pe la oraș în timpul programului, cine știe!

Tot în articolul anterior vă relatam faptul că la intrarea în localitățile din comună, mai precis chiar în centrul de comună, indicatoarele abia se mai văd de bălării. Sincer, mă așteptam ca această imagine să nu-mi mai apară în câmpul vizual însă, ghinion, nimeni nu s-a sinchisit să pună mâna pe o coasă și să taie bălăriile de la intrarea în casă, pardon, comună.

intrare comuna Berliste

Așteptăm ca Garda de Mediu să fie de data asta mai severă și să aplice legea în spiritul ei, pentru că la Berliște nu mai este o situație ce a apărut în urma neștiinței, nepregătirii în domeniu sau lipsei resurselor bugetare. La Berliște este nepăsare, nesocotirea legii și ignoranță administrativă față de contribuabilii care au plătit un serviciu de care nu pot beneficia. Comuna Berliște începe să arate încet, încet ca prin anii 2000, cu albia râului Vecinic plină de pet-uri, gunoaie, animale moarte etc. .

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei