La Caransebeş, apartamentele – tot mai scumpe

modelmic

Dintr-un recent studiu de piață efectuat la Caransebeș, rezultă că 38% dintre cei care doresc să achiziționeze o locuință sunt tineri până în 35 de ani, în timp ce 62% dintre cetăţeni au vârsta de peste 35 de ani, 68% muncesc în sectorul privat, 23% sunt angajaţi la stat, şi 9% muncesc în agricultură. Pentru 54% dintre cei care au răspuns la întrebări, familia se compune din 3 persoane, pentru alţi 31% din două persoane, pentru 7% din 4 persoane, iar pentru 8%, o persoană. Bugetul lunar al familiei este: sub 2.000 de lei lunar pentru 18% din cei chestionaţi, între 2.000 şi 3.500 de lei pentru 55%, şi peste 3.500 de lei pentru 27% dintre respondenţi.

În ceea ce priveşte caracteristicile locuinţei dorite, 8% vor să achiziţioneze o garsonieră/apartament cu o cameră, 48% un apartament cu două camere, 31% apartament cu 3-4 camere, şi 13% o căsuţă. Imobilele căutate se află la etaje intermediare 1-3, cu balcon, finisate, izolate, decomandate sau nu, în imobil nou sau vechi, deopotrivă. Pentru 63% dintre participanţi, situaţia în care imobilul se vinde mobilat este un avantaj.

Printre primele cinci criterii care influenţează decizia de cumpărare sunt: preţul, suprafaţa, zona, modul de împărţire, izolarea termică, apropierea de o şcoală. Nu au fost bifate de niciun cumpărător vechimea imobilului, liniştea zonei, securitatea străzii, vecinii sau infrastructura stradală. De remarcat că 78% din cei chestionaţi nu deţin altă locuinţă.

 

În ceea ce priveşte modul de achiziţie, 16% dintre participanţii la studiu dispun de cash, 3% se bazează pe accesarea unui credit imobiliar, iar 81% doresc accesarea unui credit Prima Casă.

În acest moment, 48% dintre persoanele care au completat chestionarul au răspuns că preţurile actuale sunt corecte, iar 52% au apreciat că ele sunt prea mari. Totodată, pentru 38% dintre aceştia preţurile actuale vor stagna, pentru 36% vor creşte, iar pentru 26% vor scădea în continuare.

Există un real interes faţă de construcţiile noi, pentru că, spun cetăţenii, într-un imobil nou, instalaţiile sunt noi, amenajările interioare şi compartimentările sunt moderne, apartamentele se predau la cheie, cu toate utilităţile, preţurile (cu TVA de 5% inclus) sunt comparabile cu cele ale apartamentelor similare din blocurile vechi. Marele dezavantaj este că aceste apartamente nu pot fi cumpărate prin programul Prima Casă.

În cazul achiziţionării de case „vechi”, acelea cu mai mult de 4 camere şi suprafaţă construită mai mare de 120 mp nu sunt atractive pentru cumpărători, 95% dintre cei supuşi sondajului considerând aceasta un dezavantaj major şi o piedică în calea cumpărării.

 

Preţul apartamentelor din Caransebeş a crescut uşor în 2015

Statistica semestrială arată că preţul mediu de vânzare pe metrul pătrat al suprafeţei utile este de: 570 euro/mp pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră, 565 euro/mp pentru apartamente cu două camere, 486 euro/mp pentru apartamentele cu 3 camere, şi 436 euro/mp pentru cele cu patru camere.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, indicele imobiliar pentru apartamentele „vechi” variază cu: 3,15%, în creştere, pentru garsoniere şi apartamente cu o cameră; 3,85%, în creştere, pentru apartamente cu două camere; 2,75%, în creştere, pentru apartamente cu trei camere; 6,10%, în scădere, pentru apartamente cu patru camere.

Conform studiului, 81% dintre cumpărătorii actuali accesează un credit bancar prin programul Prima Casă.

Prin urmare, un factor decisiv care influenţează alegerea este calificarea apartamentului ales la cerinţele băncii – evaluare energetică, grad de confort, evaluare valorică. Prin urmare, sunt căutate în special apartamente amenajate, renovate, cu toate utilităţile, izolate.

Din punct de vedere financiar, este recomandat ca un cumpărător să ia în calcul nu doar preţul de vânzare, ci şi costurile pentru amenajarea ulterioară (schimbarea instalaţiilor, a tocăriei etc.) şi, desigur, de exploatare în timp ale respectivei proprietăţi.

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei