La Marga se deschide al 7-lea centru de permanență din județ

 

modelmic

„Dacă se vrea, se poate!”, este crezul care l-a menținut pe primarul din Marga, Nicolae Beg, pe baricade în zbaterea sa pentru deschiderea Centrului de Permanență de la Vama Marga, atât de necesar populației îmbătrânite din zona pe care o deservește obiectivul.

Clădirea care de mâine, 1 octombrie, va oferi servicii medicale de urgență pentru o arie destul de mare, a fost construită în anul 2014 pe fonduri europene, destinația inițială fiind de centru de zi pentru bătrâni. După expirarea perioadei de grație, a apărut necesitatea întrebuințării imobilului, pentru a nu se degrada.

Ideea deschiderii unui centru de permanență la Marga a venit chiar de la un medic, doctorul Sorin Brătescu, doar că legea privind avizarea funcționării centrelor de permanență era sistată printr-o ordonanță de guvern. Partea frumoasă a acestei inițiative constă în faptul că edilul din Marga nu a renunțat la primul obstacol și a început să bată pe la toate ușile, mânat de dorința de a face ceva pentru oamenii din comunitatea sa. Începând cu Direcția de Sănătate Publică și până la Ministerul Sănătății, primarul Beg a deschis toate ușile sistemului și și-a expus intenția.

Am fost la domnul Miloș, directorul de la DSP, am avut sprijinul dânsului, și de la CAS, domnul Stoichescu și doamna Zeman m-au sprijinit foarte mult în acest proiect. Apoi m-am dus cu un memoriu la Ministerul Sănătății, precum că acest centru deservește toată zona Văii Bistrei, începând cu Bucova, Băuțar, Rusca Montană, Voislova, Zăvoi, unde populația este îmbătrânită și chiar era necesar un centru de permanență pe zona asta. Am fost de vreo 6-7 ori pe la minister, pentru că la nivelul județului Timiș sunt 43 de centre de permanență și la noi în județ sunt doar 6, și acum cu acesta de la Marga vor fi 7, vă dați seama ce diferență!

Și legea spune clar că nu ai voie să faci un centru de permanență la distanță mai mică  de 20 de km între ele, pe când în Timiș sunt 43, cu 20 de km între ele, atunci trebuia să intre și în Caraș, Arad, Hunedoara. Și atunci am fost la Ministerul Sănătății și le-am explicat cum stau lucrurile și le-am spus că dacă nu ne dau aviz ca să dăm drumul și noi la un centru de permanență, o să fac scandal și o să ies și în presă să spun că știu două cazuri de la colegii mei primari unde este spitalul și imediat în apropierea spitalului, poate chiar în curtea spitalului, este centru de permanență, ceea ce nu este normal! Acum avem toate avizele și de mâine de la ora 15:00 începe primul serviciu de gardă”, a declarat primarul Nicolae Beg.

Clădirea Centrului de Permanență de la Marga se află în proprietatea primăriei și toate costurile de întreținere sunt suportate de către administrația locală, iar furnizarea serviciilor medicale și salariile personalului medical sunt suportate de către Casa de Asigurări de Sănătate. În cadrul centrului de permanență de la Marga își vor desfășura activitatea, pentru asigurarea serviciilor medicale – atât pentru asigurați, cât și pentru persoanele neasigurate –  6 medici de familie și 6 asistente, care vor merge la centrul de permanență după terminarea programului la cabinetul medicului de familie, atât peste săptămână, cât și sâmbăta, duminica, dar și la sărbătorile legale.

Medicul Sorin Brătescu, cel care i-a dat primarului din Marga ideea deschiderii acestui centru, a declarat că prin această inițiativă s-a dorit și o susținere a asistenților medicali care activează în cabinetele medicilor de familie din zonă și a căror venituri salariale sunt mici, dar și pentru a asigura servicii medicale permanente celor  aproape 8.000 de persoane din zona pe care o deservește.

Ținând cont de faptul că în sistemul medical primar sub-finanțarea generată de sistemul de asigurări speciale de sănătate a dus la neplata la adevărata valoare a serviciilor medicale și în special către asistenții medicali, am zis să facem cumva să mărim și veniturile asistenților medicali, dar nici să nu uităm pentru ce a fost creat, pentru cetățean. Este o zonă care deține o populație îmbătrânită, fiind o populație îmbătrânită și patologia acestei categorii sociale este destul de complexă și teritoriul care este acoperit de acest centru de permanență este un teritoriu destul de mare, care nu se putea face fără aportul primăriei. A nu se înțelege că fac elegii, dar drumurile făcute la București…., și să nu uităm că nu s-a deschis niciun centru de permanență în țară de prin aprilie sau mai, anul trecut”, a precizat medicul Sorin Brătescu.

Garda la acest centru de permanență se va face conform legislației în vigoare, de la ora 15:00 până la ora 08:00 dimineața, a doua zi, în zilele legale de lucru, iar în zilele de sărbătoare și sărbătorile legale, garda este de 24 de ore. Dotarea tehnică a Centrului de Permanență din comuna Marga este conform standardelor prevăzute de normele privind deschiderea centrelor de permanență.

Ideea, chiar dacă a venit de la mine, nu se putea face fără ajutorul autorităților locale și, de asemenea, ideea a fost pentru a întregi veniturile asistenților și nu în primul rând ale medicilor. Nu se poate ca un asistent, mai ales din zona rurală, să plece acasă cu 1.500 de lei, pentru că ne vom trezi fără ei și vor genera o problemă de sănătate publică, dacă vor dispărea acești oameni. Dacă nu vom avea grijă de ei va fi o mare problemă!”, a declarat medicul Sorin Brătescu.

 

Elena FRANȚ

 

 

 

 

 

 

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei