La mulți ani, Ion și Ioana! Aproximativ două milioane de români îşi serbează astăzi onomastica

sf ion

Aproximativ două milioane de români îşi serbează astăzi onomastica, cu ocazia Sfântului Ioan. Potrivit tradițiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada sărbătorilor de iarnă, care a început de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). 

Conform statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, peste 1.900.000 de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul sau derivate ale acestuia. Cei mai mulţi dintre bărbaţii care îşi serbează onomastica se numesc Ioan, Ion, Ionuţ, Ionel şi Nelu. Dintre românce, cele mai multe poartă numele de Ioana, Ionela, Ionica și Nela.

Sfântul Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei și al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini, este cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos. Biserica a închinat lui Ioan șase sărbători pe an: zămislirea lui – 23 septembrie, nașterea – 24 iunie, soborul lui – 7 ianuarie, tăierea capului – 29 august, prima și a doua aflare a capului – 24 februarie și a treia aflare a capului – 25 mai.

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Sânt-Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Conform tradiției populare, Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Se spune, conform tradiției populare, că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

foto: alba24.ro

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei