La o săptămână de la declararea stării de urgență, a apărut Ordonanța Militară Nr3

a

Într-o conferință de presă susținută de la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban, proaspăt ieșit din izolare după ce a fost suspect de infectare cu coronavirus, a prezentat măsurile ce vor fi adoptate în cea de a 3-a Ordonanță Militară:„Sunt măsuri de restrângere a circulației românilor. Măsura va fi prezentată în această seară de ministrul de Interne.  Dacă până la emiterea ordonanței, care va fi prezentată de MAI, interdicția de ieșire din casă a fost valabilă între orele 22 și 6, vom impune restricția între orele 6.00 și 22.00 Cetățenii vor putea ieși din casă pentru a putea merge la serviciu, pentru a-și cumpăra bunurile necesare (medicamente, alimente), pentru a putea merge la analize medicale urgente care nu pot fi făcute la distanță. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie“.

În ceea ce privește persoanele peste 65 de ani, premierul a afirmat: „S-a rostogolit o informație care nu este adevărată, referitoare la persoanele de peste 65 de ani. Sunt cei mai expuși îmbolnăvirii. Pentru a-i proteja se va institui interdicția de a ieși de la domiciliu, dar nu pentru toată perioada zilei. Se va institui un interval orar în care se vor putea deplasa. Ne impunem, ca obiectiv, servirea exclusivă, în farmacii, în magazine, ca să nu interacționeze cu alți cetățeni. Vor putea merge la magazin, să facă o plimbare.”, a declarat Ludovic Orban. Asta după ce Președintele Iohannis a anunțat la prânz că persoanele de peste 65 de ani sunt o categorie vulnerabilă și trebuie să rămână izolați în case.

Premierul a afirmat de asemenea că armata se va implica, începând de miercuri, în ceea ce privește paza, precum și respectarea tuturor prevederilor din ordonanțele militare emise de Guvern. „Am vorbit cu președintele și cu ministrul Apărării. Armata va fi implicată în misiuni de pază, de patrulare și la frontieră. Va susține poliția de frontieră și reprezentanții de la DSP care sunt la frontieră și care interacționează cu cei care vin în țară.”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a mai anunțat că va face rectificarea bugetară în 2-3 săptămâni, adăugând că autorităților locale le va aloca resursele necesare pentru cheltuielile sociale cu persoanele vulnerabile. „Avem în intenție să dăm autorităților locale pentru susținerea persoanele vulnerabile care au fost în izolare la domiciliu.  Rectificarea bugetară  o vom face  în 2-3 săptămâni, dar trebuie să avem garanția că avem resurse financiare”, a spus Ludovic Orban.

 

 

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei