La răspântia alegerilor europene

modelmic

S-a încheiat campania electorală pentru Parlamentul european.

Sondajele de opinie îi creditează cu rezultate bune pe suveraniști, naționaliști, iliberali, extremiști, evident în detrimentul curentelor politice tradiționale socialist, liberal și conservator. Chiar și în aceste sondaje însă, este clar că viitoarea Comisie europeană (viitorul guvern european) rezultată în urma acestor alegeri va fi formată tot de o majoritate constituită din reprezentanți ai PPE, S&D și ALDE.

Aparent nu vom asista la nicio schimbare politică majoră. Aparent aceleași partide paneuropene, mai sus menționate își vor continua politica în Europa. De ce atunci aceste alegeri pentru Parlamentul european sunt apreciate ca fiind atât de importante și de către lideri, și de către analiști politici?

Evident pentru că vocile noilor veniți la această masă (suveraniști, iliberali, etc.) vor fi mai puternice, pentru că reprezentanții lor vor fi mai numeroși în PE. Principalul motiv însă este lipsa de identitate pe care astăzi Uniunea Europeană o acuză din plin și anume: britanicii au votat să plece din uniune, Statele Unite ale Americii impun în fapt un nou acord comercial europenilor, Rusia și China devin tot mai apropiate politic; chiar și în interiorul Uniunii Europene politicile de stat ale Ungariei, Poloniei, Cehiei acuză actuala birocrație de la Bruxelles și contestă o mare parte a măsurilor birocratice generate de aceasta.

În completarea acestui peisaj, dacă mai era nevoie, țările europene se confruntă și tratează diferit problema imigranților, o criză de acum rece, dar existentă în interiorul Europei unite.

Debutul de campanie a fost marcat și de două evenimente distincte, dar amândouă foarte interesante. Primul, alegerile legislative din Spania, câștigate de socialiștii lui Sanchez care vor încerca să formeze un guvern cu grupări de stânga, naționaliste sau poate chiar și liberale. Deși VOX, partidul extremei drepte, a intrat în parlament, guvernul va fi format tot de către partide tradiționale, mai noi sau mai vechi.

Ceea ce, așa cum am spus, se va întâmpla și la nivel european.

Al doilea moment interesant se referă la o afirmație a lui Juncker, încă președintele Comisiei europene care spune că Viktor Orban este un erou. O afirmație stranie cel puțin, dar care ne face să ne gândim că politica naționalistă a Ungariei, Poloniei, Cehiei, criticată cel mai adesea de către comisarii europeni nu rămâne totuși fără urmări.

Cu alte cuvinte, ne așteptăm la o Comisie europeană care, datorită realității din interiorul Uniunii Europene, dar celei de pe scena mare a politicii internaționale, va încerca să ofere o nouă identitate funcțională Uniunii Europene. Probabil că influența birocrației de la Bruxelles va fi diminuată, probabil pretențiile suveraniste ale statelor membre vor fi ascultate.

Acesta este comportamentul specific partidelor tradiționale: concesii ce urmăresc stingerea conflictelor politico-administrative sau economice. E de urmărit însă dacă aceste concesii vor fi suficiente pentru a păstra Uniunea Europeană într-o epocă în care schimbările în percepția publică sunt foarte rapide; o perioadă în care cetățeanul obișnuit, datorită evoluției spațiului virtual (vezi fenomenul Facebook) dorește să fie tot mai prezent în luarea deciziilor pentru comunitatea în care trăiește și în care, chiar dacă nu vor fi încă la guvernare, totuși nu trebuie să-i uităm pe ceilalți, pe cei noi veniți la masa puterii, denumiți astăzi, poate din aceeași lipsă de imaginație specific tradițională, suveraniști, naționaliști sau iliberali.

Acest articol este o opinie.

Cezar DRAGOMAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei