La Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor din Caransebeș pute a …ilegalitate

1

La Redacția Reper24 am primit o sesizare vis-a-vis de o serie de „matrapazlâcuri“ care se petrec la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor din Caransebeș. De mai puțin interes imediat pentru cetățeni, Stațiunea se ocupă în fapt de selecția acelor rase de animale foarte productive atât la lapte, cât și la carne, atât la oi, cât și la capre. Foarte tare, zic, un ajutor de nădejde pentru fermierii care au o astfel de afacere sau vor să înceapă una. Nu de alta dar să ai producții crescute la lapte și la carne, nu-i de ici de colo.

Atâta doar că sesizarea de care vă vorbeam, nu e un bilețel în care să scrie ceva de genul mă șicanează, nu-mi recunoaște cercetările, mă sancționează fără rost. Nu, nici vorbă. E un dosar ce cuprinde cam 50 de pagini cu date concrete, cu înscrisuri, cu documente justificative. Cele două personaje despre care facem citire în acest articol sunt pe de o parte „Doamna X“, unul dintre cercetătorii care face această sesizare și doamna Sauer Maria, o pensionară aș putea spune de lux, care pe lângă salariul de șef al centrului de cercetare, mai are și o amărâtă de pensie de peste 3400 de lei. Apropo, oare o fi voie să le cumulezi pe cele două?

Revin și vă prezint succint problemele urgente cuprinse în sesizarea Doamnei X:

– Diferențe majore între veniturile primite de cercetători și veniturile declarate de către la instituțiile financiare ( tăieri de sporuri din salariu, bani mai puțini și nicio diferență în actele înaintate către ANAF, conform extraselor și documentelor anexate în sesizare )

– Nu sunt emise „exemplare pentru angajat“ din documentele de personal sau alte documente solicitate

– Solicitări abuzive ale conducerii societății

– Conflict de interese ale doamnei director Sauer Maria și ale domnului secretar științific Sauer Ioan-Walter (soție – soț)

– Acuzații de comportament ne-colegial

– Acuzații privind incompatibilitatea de a ocupa funcțiile pe care sunt angajați

– Lipsa unei îndrumări și coordonări a activității de cercetare-dezvoltare în cadrul unității

– Nepunerea în funcțiune a aparaturii existente în unitate

– Împiedicarea preluării datelor experimentale

– Lipsa condicii de prezență

– Solicitarea virării salariilor pe cardul bancar

– Acuzații diverse nefondate, fără legătură cu serviciul

– Amenințări cu concedierea la sesizarea efectuării unor activități ilegale

2

Vi se pare mult, vi se pare puțin? Fiecare dintre cele 13 capete de acuzare sunt susținute, așa cum spuneam cu date concrete, cu înscrisuri, cu documente justificative. Sunt ușor de procurat și de la organele abilitate. Apropo de organele abilitate, dosarul pare un cadou nesperat (după felul în care este întocmit) pentru un procuror care nu știu dacă trebuie sesizat în mod oficial sau o poate face din oficiu, vis-a-vis de capetele de acuzare susținute cu probe.

Așa cum îmi cere deontologia profesională, am contactat cele două parți pentru a le afla un punct de vedere referitor la aceste acuze. Vă prezint mai jos transcrierea discuțiilor purtate mai întâi cu Doamna X, iar mai apoi cu directorul centrului, Sauer Maria:

Am sesizat un furt din banii noștri, cei 15% credem că reprezintă sporul de condiții vătămătoare pe care l-am câștigat, personal m-am ocupat de documentație, în fluturaș era o sumă iar în declarația ANAF altă sumă. Am început să discutăm cu colegii și ulterior, a 4-a lună d-na director a făcut modificările împreună cu d-na contabilă în ANAF și a redus sumele să bată cu fluturașul. După ce am prezentat documentul în consiliul de administrație, doamna ne-a făcut virament bancar cu suma datorată din urmă, cu cei 15% din lunile anterioare. Pentru această sumă de bani primită am cerut o explicație pe care nici acum nu am primit-o de la d-na director. Avem semnături false, care nu ne aparțin pe contracte de muncă, pe regulamentul intern și pe fișa postului. Singura semnătură într-adevăr reală a celei de a 3-a persoane, pentru că e vorba de trei persoane în documentul pe care vi l-am trimis, are semnătura doar pe actul adițional“.

Se folosește mail-ul stațiunii pentru firmele domnului Sauer, firme personale. În legea cercetătorului doamna Sauer nu ar avea dreptul să fie membră nici în consiliul de administrație, atâta timp cât rude până la gradul 2 dețin firme cu profil agricol. Soțul doamnei are 3 firme dar nu știu numele decât a două dintre ele….Așteptăm să vedem decizia consiliului de administrație. Noi am depus în ședința trecută, în 28 mai acest dosar pe care îl aveți și dvs., doamna a invocat faptul că nu a avut timp să citească și cere amânare până la următorul consiliu care ar trebui să se țină la sfârșitul acestei luni. Consiliile trebuie să se întrunească  o dată  pe lună. Din păcate doamna Sauer nu dă semne că ar dori să se întrunească Consiliul de administrație, pentru că nu are o explicație pertinentă pentru ceea ce a făcut. Din Consiliul de Administrație al Stațiunii de Cercetare fac parte 5 persoane: Doamna Sauer Maria, contabilul șef, Albulescu Mihaela, doi profesori de la Timișoara și un domn de la Deva care este reprezentantul ministerului“.

3

Doamna Sauer are și fermă de porci în cadrul stațiunii de cercetare și chiar a publicat pe pagina personală de pe o rețea de socializare, faptul că vinde purcei, caș, brânză. Porcii respectivi nu sunt niciunde declarați, nu sunt crotaliați“ (mai sus, foto cu vânzare de purcei pe pagina de Facebook a doamnei Sauer).

Am solicitat un punct de vedere și directorului centrului de cercetare-dezvoltare din Caransebeș Maria Sauer:

„Sunt extrem de ocupată, dar haideți să vedem despre ce este vorba. Avem foarte multe probleme acuma cu inundațiile astea, suntem disperați, dar haideți să văd dacă vă pot fi de folos cu ceva“ După ce i-am prezentat doamnei situația și acuzele din dosarul care ar urma să fie discutat în Consiliul de Administrație, i-am solicitat un punct de vedere: „Vi-am spus că acum sunt contra cronometru, plecam cu echipa de la primărie pentru a stabili pagubele produse de inundații. Dați-mi o oră, două, trei, pentru că nu pot chiar în momentul acesta. Cu mare drag vă răspund la tot ceea ce este. Pot să cunosc și eu numele doamnei care m-a reclamat?“. Doamna X – i-am răspuns, iar numele dumneaei îl cunoașteți pentru că v-a înmânat aceste doleanțe personal în ultima ședință. „Aș putea și eu să nu vă răspund pentru că e vorba de o anonimă, dar din respect pentru dumneavoastră am să vă răspund la toate întrebările. Nu știu ce conține dosarul. L-am primit la ultima ședință. Nu știu cine e persoana pentru că sunt un grup de cârcotași care sunt numai în concedii medicale și de-asta sunt tot timpul plecați. Dl. Agache imediat ce termin cu inventarierea pagubelor va sun“.

Am așteptat o oră, două, nouă….am aștept o zi, două și în acest răstimp am tot sunat. Fără să exagerez cred că am apelat-o pe doamna Sauer de vreo 20 de ori. Într-un final m-a sunat dumneaei:

Accept o discuție cu dumneavoastră. Când doriți dvs, eu vă aștept la Centru, dacă doriți ceva informații vă ofer. Despre dosar nu știu nimic, nu știu ce este, dar vă aștept cu mare drag să discutăm punct cu punct. Nu știu despre ce anume este vorba, au fost mai multe și pro și contra, nu știu la ce vă referiți. Au fost niște puncte de vedere ale unui grup de cercetători; numiți cercetători. Eu mai multe nu știu, dar vă aștept aici, cu toate documentele în față. Altceva ce să vă spun mai mult. Eu vi-am rămas datoare că am să vă sun, dar fără documente nu se poate vorbi mai mult și nici nu se poate face nimic. Nici nu știu ce este acolo“.

După care stimata doamnă a închis și nici că a mai răspuns la telefon.

Închei printr-o concluzie personală: La centrul de Cercetare-Dezvoltare din Caransebeș pute a ilegalitate. De ce spun asta? Pe de o parte se aduc acuze cu documente justificative, pe de altă parte mi se închide telefonul în nas și în loc de explicații sunt tratat cu…ton de ocupat. Poate dacă în fața subalternilor și a presei doamna Sauer nu dorește să ofere explicații și consideră probabil că e sub demnitatea domniei sale să explice ce și cum, poate zic, există în țara asta și organe de anchetă în fața cărora directorul centrului va trebui să explice de ce a subtilizat cei 15% din salariul unor angajați pe timp de câteva luni, de ce s-a ținut contabilitate dublă, în sensul că una apare pe fluturaș și alta în evidențele ANAF, de ce are crescătorie de porci în stațiunea dedicată ovinelor și caprinelor, de ce mai avem doar câteva sute de capete de animale din cele 12 mii de capete care existau odată în această stațiune condusă și atunci și acum de același cuplu al soților Sauer, de ce există documente semnate în fals și multe, multe altele. Sunt întrebări legitime ale subordonaților domniei sale și de-acum ale presei. Poate într-o țară în care se tot vorbește de justiție, de dreptate, de respectarea legii se va găsi cineva care să facă lumină în acest caz.

Vom reveni și cu alte informații dacă va fi nevoie, dar așteptăm implicarea în primul rând a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisești“ în subordinea căreia se află și centrul de cercetare din Caransebeș.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei