Lecție de istorie altfel pentru elevii reșițeni, în cadrul unui proiect inedit al Bibliotecii Județene!

modelmic

Biblioteca Județeană Paul Iorgovici din Reșița derulează în această perioadă un proiect inedit, prin care își propune să prezinte elevilor cărășeni istoria României, dar mai ales istoria locală, într-un mod diferit față de abordarea din sălile de clasă și în același timp să cultive în sufletele copiilor și tinerilor dragostea pentru țară. Proiectul, derulat în colaborare cu bibliotecile din Brașov, Sălaj și Dolj, reprezintă practic un preambul al manifestărilor ce vor fi organizate în 2018, când se împlinesc 100 de ani la Marea Unire.

Concret, în bibliotecile din cele patru județe vor fi organizate o serie de ateliere interactive cu copiii prin intermediul cărora elevii vor fi introduși în atmosfera Primului Război Mondial, ei având ocazia, printre altele să vizioneze fragmente filmate în anii războiului și materiale video informative legate de evenimentele care au influențat destinul României în aceea perioadă. De asemenea, copiii vor putea studia corespondența din aceea epocă, luând astfel contact cu realitățile de acum un secol, cu gândurile și emoțiile celor care au luptat pe front.

„Atelierele interactive de istorie pe care le vom organiza vor fi pliate pe specificul local. Dorim ca tinerii să afle mai multe și într-o altă manieră despre eroii bănățeni care s-au implicat în Primul Război Mondial și în realizarea Marii Uniri și le mulțumim partenerilor, colaboratorilor de pe plan local care ne-au oferit documentația necesară pentru ca aceste ateliere să fie cât mai interesante.

Este un proiect pilot, pe parcursul anului viitor dorim să organizăm și  o lecție de istorie altfel, pe care o vom prezenta în bibliotecile publice din Caraș-Severin și în școlile din Reșița, dar și din județ, acolo unde va exista interes. Vom avea ocazia atunci să prezentăm rezultatele acestui proiect”, a explicat managerul Bibliotecii Județene Paul Iorgovici, Clara Constantin.

modelmic clara constantin

 

Primul atelier organizat la Reșița a fost dedicat generalului Ioan Dragalina, despre care a vorbit managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Granița din Caransebeș, Adrian Ardeț, care a adus la Reșița și o parte a unei expoziții deținute de instituția de cultură din Caransebeș, cu piese originale legate de eroul bănățean.

Era firesc să ne alăturăm la un asemenea proiect cu ceea ce am reușit să aducem din expozițiile noastre. Caraș-Severin este un județ în care istoria se întrepătrunde cu viața cotidiană, iar în ceea ce privește Primul Război Mondial, a dat cea mai importantă jertfă de sânge, este vorba de generalul Dragalina. Este un erou național și ne mândrim cu el.  În România există 4 nume de localități Dragalina, există statui în tot Banatul, la Lugoj, la Oravița, la Caransebeș, avem piețe publice în memoria generalului”, a explicat celor prezenți Adrian Ardeț.

modelmic ardet

Conferința de lansare a proiectului la Reșița a avut loc astăzi, înainte de organizarea primului atelier, în prezența managerului Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov, Daniel Nazare, care a precizat că este vorba de un proiect care unește instituții din mai multe județe.

De multe ori se zice că singur nu poți să realizezi lucruri prea consistente, dar întotdeauna când ai o echipă, mai ales când ai o echipă de bibliotecari din mai multe județe, poți să faci lucruri mari. Am decis să scriem acest proiect cu gândul la o unificare simbolică a panteonurilor. De foarte multe ori ne revendicăm eroi locali, dar atunci când îi aducem pe eroii locali împreună, într-un panteon mai mare, avem și noi simțământul acesta că România are de fapt foarte mulți eroi, care au contribuit în Primul Război Mondial”, a precizat Nazare.

modelmic gabriel nazare

În Caraș-Severin, proiectul este implementat în colaborare cu Direcția Județeană Caraș-Severin a Arhivelor Naționale, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Universitatea Eftimie Murgu, Colegiul Național Diaconovici-Tietz și Școala gimnazială nr. 2 din Reșița.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei