Liberalii cărășeni, prezenți la Oravița, la comemorarea victimelor regimului comunist

modelmic

O delegație a filialei Caraș-Severin a Partidului Național Liberal, condusă de președintele organizației Ion Marcel Vela, a participat luni la ceremonia de comemorare a victimelor regimului comunist deportate în Bărăgan în urmă cu 68 de ani. Evenimentul a avut loc la Teatrul vechi „Mihai Eminescu” din Oravița.

Bătrâni și bolnavi, supraviețuitorii genocidului au evocat momentele dramatice începute în a doua zi de Rusalii din 1951, când au fost aruncați sub cerul liber în câmpurile Bărăganului peste 40.000 de bănățeni harnici, declarați de regimul comunist «chiaburi», sau «titoiști», din care un sfert erau copii”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Caraș-Severin.

Participanții la ceremonia de ieri au păstrat un moment de reculegere în memoria celor 187 de copii și peste 2.000 de adulți care nu s-au mai întors acasă, fiind înmormântați în glia Bărăganului în cei cinci ani de chinuri, umilințe și nevoi.

În noaptea de 17-18 iunie 1951, de Rusalii, a fost pusă în mișcare cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României, după deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică, întreprinsă în ianuarie 1945. Un număr de 12791 de familii, respectiv 40320 de persoane, din 258 de localități situate în apropierea frontierei cu Iugoslavia, în actualele județe Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost ridicate din căminele lor și deportate în Bărăgan. Au fost duși români, germani, sârbi, bulgari, refugiați din Basarabia și Nordul Bucovinei, aromâni. Oamenii, inclusiv femei gravide, bătrâni, bolnavi, copii, au fost îmbarcați în vagoane de vite și duși în Câmpia Bărăganului. După un drum cu trenul, care a durat două săptămâni, au fost debarcați pe câmpul liber, departe de orice altă așezare omenească.

 

64345277_2422455737984386_7783831245573586944_n

 

Citește și A fost aprobată legea majorării indemnizațiilor foștilor deținuți politic. Printre inițiatori se află senatorul Marcel Vela

 

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei