Liderul cărășean PSD, Luminița Jivan, a primit verde din partea Guvernului Dăncilă pentru Mega-proiectul „Extinderea rețelei de gaz în Banatul de Munte”!

Luminita Jivan proiect gaz

Ceea ce mulți numeau „un proiect care o să moară înainte să înceapă”, este vorba de extinderea magistralei de gaz metan din Caraș-Severin, rețea care ar putea traversa orașe și comune neracordate la rețeaua de gaze naturale în secolul XXI, a fost pus pe masa Guvernului Dăncilă chiar de către proaspătul președinte al organizației PSD Caraș-Severin, deputatul Luminița Jivan. Implicarea și angajarea Luminiței Jivan într-o diversitate de lucrări sprijinite de guvern pentru comunitățile din județ nu reprezintă o premieră, doar că de această dată vorbim de un proiect a cărui dimensiune este una strategică pentru dezvoltarea Caraș-Severin-ului.

Prin mega-proiectul care va da o nouă dimensiune economică județului Caraș-Severin, un număr semnificativ de comunități, vorbim de zeci de UAT-uri, ar urma să fie racordate la o nouă magistrală de gaz metan. De menționat că primele interpelări și inițiative i-au aparținut primarului orașului Oravița, Dumitru Ursu alături de care a venit într-o primă etapă primarul de Moldova Nouă, Adrian Torma, cei doi edili de orașe fiind susținuți de toate primăriile din zona celor doua orașe, dar și de comunele din Valea Almăjului. Doar că surprizele plăcute nu se opresc aici, după cum am aflat de la parlamentarul Luminița Jivan, care luptă pentru ca dezideratul extinderii rețelei de gaze naturale să devină realitate pentru cărășeni.

Directorii TRANSGAZ-ului au venit la Reșița și au discutat proiectul cu deputatul Luminița Jivan și primarii cărășeni!

Pentru început, cel mai important demers pentru a urni lururile o reprezintă identificarea soluției de finanțare a conectării la magistrala de gaz din zona de Sud a Caraș-Severinului, iar în această săptămână, Luminița Jivan a fost prezentă la Palatul Victoria, unde a purtat discuții despre faptul că o seamă de localități din Caraș-Severin nu beneficiază de rețele de gaz metan.

Dovada faptului că discuțiile de la guvern nu au fost sterile, este prezența la Reșița a directorilor TRANSGAZ din România, cărora Luminița Jivan le-a pus la dispoziție documentație tehnică, reper pentru demararea acestui proiect atât de necesar Banatului Montan.

TRANSGAZ este societatea care stabilește strategia naţională pentru transportul, tranzitul internaţional, dispecerizarea gazelor naturale şi cercetarea-proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale. Cu alte cuvinte, au venit greii la Reșița, deci proiectul nu mai este o glumă.

primari psd la discutii cu TRANSGAZ

Două ADI-uri vor pune la punct documentația pentru Mega-proiectul Extinderii magistralei de gaz din Banatul de Munte!

Despre momentul 0 al proiectului pe care l-aș intitula „Noua Magistrală de Gaz din Banatul Montan”, deputatul Luminița Jivan a declarat pentru Reper 24:

„În urma discuțiilor tehnice avute cu primarii din Caraș-Severin, am concluzionat și am trasat următorul parcurs pentru proiect: există deja un ADI înființat – cel din zona Oravița-M9 la care vor adera și primăriile din zona Bocșa și până în comuna Fârliug, care va fi înființat în zilele ce urmează. Este vorba de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru comunitățile din zona Caransebeș-Herculane. Alte primării precum cele din comunele Rusca Montană, Brebu, Zorlențu Mare, Târnova, Constantin Daicoviciu, urmează să transmită solicitări pe cont propriu, deoarece sunt aproape de actuala rețea principală și pot mai ușor să fie conectate la rețeaua de gaz care traversează în acest moment județul.

Societatea TRANSGAZ ar putea suporta 50% din costurile in proportie de iar restul costurillor vor fi suportate din fonduri de la Guvern! Cabinetul condus de premierul Viorica Dancila demonstrează încă odată că îi pasă de soarta cărășenilor, finanțând  investiții  de zeci de milioane de euro în Caraș-Severin, așa cum este și această extindere a rețelei de gaz metan în jumătatea județului, cea care nu beneficiază de gaze naturale”, este de părere președintele interimar PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan.

Întrebată, care sunt beneficiile reale pentru unitățile administrativ teritoriale care vor fi străbătute de noua magistrală de gaz, liderul social-democrat cărășean, Luminița Jivan, afirmă: „Va fi o șansă reală pentru cele două orașe, trecerea la un nivel de dezvoltare superior, amintind aici atragerea de mari investitori iar după această etapă și în strânsă legătură, crearea de noi locuri de muncă. Nu mai puțin important este și beneficiul pentru comunele și satele din Caraș-Severin. Rezolvăm, odată cu acest proiect de mari dimensiuni atât financiare, cât și logistice, privind racordare la rețeaua de gaz metan a localităților din Caraș-Severin, o serie importantă de probleme majore cu care se confruntă în acest moment zona Oraviței – Valea Carașului și cea a Clisurii Dunării.

Mi-aș dori să fie foarte bine înțeles un aspect: nu ne împăunăm noi, PSD, cu acest proiect, ci doar încercăm să facem cu adevărat ceva benefic pentru creșterea calității vieții oamenilor din acest județ”, a punctat deputatul Luminița Jivan.

Primarii discuta despre racordarea la gaz

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

7 Comentarii

  1. Johann Nicolescu

    D-na Lumuinita Jivan sprijiniti reabilitarea/ modernizarea drumurilor judetene din zonele turistice din Caras-Severin, incepand cu reabilitarea totala a celor 9 km, a drumului judetean Prislop-Statiunea Turistica Semenic.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei