Liderul Cartel ALFA din Caraș-Severin, Marian Apostol, luptă pentru respectarea muncii decente!

modelmic

Lucrătorii din întreaga lume marchează la data de 7 octombrie, cea de-a 11-a ediție a ZILEI MONDIALE A MUNCII DECENTE, prin acțiuni și campanii pentru muncă decentă. Tema din acest an, „Schimbăm regulile“, evidențiază nedreptatea profundă a sistemului economic, restrângerea și deteriorarea drepturilor lucrătorilor în România ca și în multe alte țări afectate de ofensiva neoliberalismului și politicile de austeritate.

„Nu putem sărbători ziua muncii decente într-o țara care si-a reglementat relatiile de munca exclusiv în favoarea capitalului, printr-o lege ostilă dialogului social, ostilă negocierilor colective, ostilă sindicatelor și democrației“, a susținut Marian Apostol, președintele CNS Cartel ALFA din Caraș-Severin, într-o conferință de presă organizată ieri la Reșița. Astăzi, 5 octombrie, membrii confederației vor purta banderole albe pentru a susține negocierea colectivă pentru salarii și condiții mai bune și pentru a transmite mesajul:

LUCRĂTORII AU DREPTUL LA UN TRAI DECENT DIN MUNCĂ!

„Le transmitem parlamentarilor și guvernanților că trebuie schimbate regulile, astfel încât drepturile fundamentale ale lucrătorilor să fie respectate, o condiție necesară și minimală pentru ca munca decentă să poată deveni o realitate și pentru românii care lucrează în țara lor“, afirmă cu tărie Apostol.

“Regulile și legile sunt făcute împotriva lucrătorilor și de aceea avem un nivel distrugător de sărăcie pentru foarte multi lucrători, precaritate și inegalitate economică. Există suficiente resurse pentru a avea locuri de muncă decente pentru toată lumea, pentru a asigura protecție socială adecvată, servicii de calitate și tot ceea ce oferă cetățenilor posibilitatea de a avea un trai decent. Dar regulile trebuie să se schimbe pentru a permite și încuraja negocieri colective reale, pentru a avea o distribuție echitabilă a rezultatelor muncii și pentru a direcționa resursele către imbunătățirea nivelului de trai”, a declarat la nivel național  Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA.

Politica forței de muncă ieftine aplicată în România pentru atragerea investitorilor trebuie să înceteze căci este un eșec care tinde să se transforme într-un dezastru. În sectorul economic, peste jumătate din lucrători sunt încadrați la salariul minim. Mai mult, 8 din 10 lucrători au un salariu de bază net de sub 2050 lei (440 euro). O economie al cărui principal „avantaj competitiv” este costul menţinut scăzut al forţei de muncă şi exploatarea lucrătorilor nu este o economie performantă şi stabilă, şi cu siguranţă nu este o economie care funcţionează în interesul celor mulți, ci mai degrabă a celor puțini și bogați.

1

În contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA“ desfășoară Campania “Schimbăm regulile!” care își propune creșterea gradului de conștientizare asupra condițiilor de muncă din România și susținerea inițiativei de schimbare a legii dialogului social realizata de Coaliția pentru muncă decenta, cu susținerea confederațiilor sindicale, cu scopul deblocării negocierilor colective în România.

Munca Decentă – concept introdus de partenerii sociali (guverne, sindicate şi patronate) din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii – este o strategie de dezvoltare care recunoaște rolul central al muncii în viața oamenilor: o muncă productivă și care aduce o remunerație justă, securitate la locul de muncă și protecția sociala a familiei, cele mai bune perspective de dezvoltare personala și integrare sociala, libertatea oamenilor de a exprima ce îi preocupă, posibilitatea de a se organiza și de a participa la deciziile care îi afectează, șanse egale și un tratament echitabil pentru toți.

Sergiu TABAN

 

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei