Linia a doua de gardă de la Spitalul Județean din Reșița, desființată! După nici un an de activitate!

modelmic

Consilierii județeni cărășeni au votat astăzi desființarea liniei a doua de gardă de la secția de chirurgie la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Înființată în urmă cu nici un an de zile, aceasta nu ar fi eficientă, se arată în proiectul inițiat de președintele Silviu Hurduzeu, iar prin renunțarea la ea s-ar face o economie de 432.000 de lei pe an. Consilierii liberali au votat împotriva propunerii, dar în ciuda opoziției acestora, proiectul a fost aprobat.

În expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre se arată că în urma unei analize de specialitate s-a constatat că în lunile care au urmat după înființarea liniei a doua de gardă, numărul de operații de urgență a crescut nesemnificativ, doar cu 0,34%. Mai mult decât atât, din cursul unei luni, 19 zile de gardă au fost complet libere de urgențe. De asemenea, în perioada analizată nu a fost realizată nici o operație complexă, care să crească renumele spitalului.

Am crezut că prin înființarea celei de-a doua linii de gardă o să se îmbunătățească actul medical în primul rând, o să crească numărul de urgență, am crezut că o să facă operații de anvergură. (…) Dar din cursul unei luni am constatat că 18-19 zile de gardă erau complet libere de urgențe. Este foarte bine că oamenii nu au urgențe, dar atunci nu se justifică prezența a doi chirurgi primari pentru așa ceva (…). Propunere mea este ca de banii ce merg pe aceste gărzi, 36.000 pe lună, adică 432.000 de lei anual, să beneficieze fie infrastructura din spital, fie altă categorie auxiliară care iese pe baricade și este nemulțumită”, a afirmat în cadrul ședinței consilierul Paul Purea, care a susținut un adevărat expozeu despre starea actuală a sistemului medical din România, pe care l-a catalogat ca fiind unul unul neputincios, mizer și chiar mafiot.

Pe de altă parte, liberalul Ioan Cojocariu, care a vorbit practic în numele colegului de partid, Jaro Marsalic (medic la Spitalul Județean și care s-a abținut de la vot), a susținut că perioada analizată în raport nu este una de referință. Mai mult decât atât, Cojocariu a informat că liberalii vor vota împotriva proiectului, lăsând să se înțeleagă că prin adoptarea acestuia se pune practic în pericol viața unor eventuali pacienți:

„Nu se spune și nu sunt reglementate problemele de legalitate și de procedură în sensul ce se întâmplă cu pacienții critici, adică cei care ar trebui operați, dar nu există o echipă operatorie. Și pentru că noi considerăm că viața unui om este mai valoroasă decât toate economiile care s-ar putea face prin desființarea unei linii de gardă, noi venim și ne opunem unui asemenea propuneri. De asemenea, Consiliul de Administrație și direcțiunea să elaboreze un protocol fără a se arunca responsabilitatea pe umerii chirurgilor în sensul unui eșec. În plus, în prezentarea de motive s-au luat statistic lunile în care au avut cele mai puține cazuri complicate”.

În ciuda opoziției liberalilor, proiectul privind desființarea liniei a doua de gardă la secția de chirurgie a fost adoptat. Argumentele pro și contra inițiativei au continuat și după ședință, pe holurile Consiliului Județean. Cei care și-au susținut punctele de vedere au fost consilierii Paul Purea (președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița) și Jaro Marșalic (medic chirurg și fost director medical al unității spitalicești).

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. zero

  Se ştie că medicii se împart în 3 categorii:
  1. Cei care nu ştiu medicină dar totuşi îi ajută pe pacienţi.
  2. Cei care ştiu medicină dar nu îi ajută pe pacienţi.
  3. Cei care nu ştiu medicină şi nici nu îi ajută pe pacienţi.
  adică
  1. Chirurgii
  2. Interniştii
  3. Medicii din… administraţie.

  Raspunde
 2. zero

  “În expunerea de motive … din cursul unei luni, 19 zile de gardă au fost complet libere de urgențe.”
  Cu “statistica” asta se poate desfiinţa oricând armata, jandarmeria şi pompierii.
  Nu însă şi administraţia.

  Raspunde
 3. Rusmir Ionel

  Romanul nu pretuieste omul decat dupa retragerea Sa din activitate .Banatul a avut medici de renume , adevarati oameni care faceau minuni pentru pacienti .Din fericire mai sant astfel de medici-oameni adevarati , dar poporul in democratie apreciaza asa cum poace.Am beneficiat de medici – si oameni adevarati atat la Timisoara cat si aici la Resita . Ca vechi pacient cu HIBA la RARUNCHI am intilnit in viata incepand cu 1970 , Doctorul Profesor universitar Bulbuca Iosif , Doctorul Profesor universitar Stefanovici Branco , Doctorul Profesor universitar Dragan , Doctorul Profesor universitar Miclea Florin .Din 2000 sant in grija Domnului Doctor , tot urolog ( de rarunchi ) Secasan Iosif medic urolog care reuseste sa ma mentina , desi eu am ,,rarunchii praf “. Cu Bunul Dumnezeu si un Doctor bun viata merge inainte . Daca am amintit aceste nume celor dusi – sa le fie tarana usoara si celor inca in putere – sa traiasca mult si bine intrucat avem nevoie de sfaturile si mintea lor , intrucat sant oameni binecuvantati .

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei