Lipsă de medici de familie în Caraș-Severin! În mediul rural gradul de acoperire este de doar 65,17%!

cabinet

La nivelul județului Caraș – Severin, Casa de Asigurări de Sănătate are în derulare 146 de contracte de furnizare de servicii medicale în asistență medicală primară, cu 148 de medici de familie.

Situația actuala arată faptul că se regăsesc în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraș – Severin cu 6 furnizori mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2019.

Din totalul de 148 de medici de familie, 93 sunt medici primari medicină de familie, 45 au gradul profesional de medici specialiști medicină de familie, iar 10 sunt medici de familie fără grad profesional.

Necesarul de medici de familie, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare (se are în vedere un medic de familie la 1800 de persoane) pentru județul nostru este de: 192 de medici,  iar numărul total al  medicilor existenți este de: 148, de unde rezultă un grad de acoperire cu medici de 77,08%.

În mediul urban necesarul de medici este de 103, medici existenți fiind 90, cu un grad de acoperire de 87,40%.

Mediul rural se confruntă cu un necesar de medici de 89 la număr, medici existenți fiind 58, un grad de acoperire cu medici de 65,17% .

În județul Caraș – Severin sunt 15 localități în care nu există medic de familie, iar  persoanele beneficiare ale pachetelor de servicii medicale se adresează (se înscriu pe listele)  medicilor de familie din localitățile apropiate.

Localitățile fără medic de familie sunt: Armeniș, Biniș, Brebu Nou, Cărbunari, Cornereva, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Ocna – de – Fier, Șopotu Nou, Vrani.

De asemenea, există localități unde funcţionează un cabinet de medicină de familie, însa  necesarul de medici de familie este de doi medici.

Aceste localități sunt: Berzovia, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Pojejena, Slatina Timiș, Zăvoi.

În județul nostru sunt organizate și  funcționează 8 centre de permanență, cu două centre în plus față de aceeași perioadă a anului precedent (este vorba de Centrul de permanență Marga și  Centrul de permanență Slatina Timiș). În aceste centre sunt 40 de medici de medicină de familie care  asigură continuitatea asistenței medicale.  Localitățile în care sunt organizate centre de permanentă sunt: Anina, Bocșa, Bozovici, Soceni, Constantin Daicoviciu, Iablanița, Marga, Slatina Timiș, comunică reprezentanții CJAS Caraș-Severin.

 

Elena FRANȚ

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei