Măgura Zimbrilor, model de dezvoltare a comunităților prin valorile naturale deosebite și prin prezența zimbrilor ca specie emblemă

modelmic

 
Comuna Armeniș, cunoscută drept Măgura Zimbrilor, este gazda unui proiect ambițios de reintroducere a zimbrului în natură și crearea unui model de dezvoltare a comunităților prin valorile naturale deosebite și prezența acestei specii emblemă. Inițiat de WWF România si Rewilding Europe în parteneriat cu Primaria Armenis, în proiect sunt implicați 22 de studenți și profesori specializați în antreprenoriat social, din 7 țări, alături de grupul local de inițiativă din Măgura Zimbrilor, Caraș-Severin, care au conturat săptămâna trecută 5 afaceri locale ce pot duce la dezvoltare comunității.

Studenții, grupați pe echipe, au formulat împreună cu localnicii soluții pentru bunăstarea comunității, soluțiile fiind bazate pe valorificarea tradițiilor, dezvoltarea produselor locale, a serviciilor sau infrastructurii de ecoturism, care să pună în valoare Măgura Zimbrilor.

„WWF Romania prin noul program internațional Panda Labs foloseste design thinking pentru a crea un cadru de colaborare multi disciplinară. Această metodă aduce o viteză mai mare în livrarea de soluții noi, centrate pe oameni dar și o mentalitate creativă, iterativă și toleranță la eșec. Lucrăm prin excelență cu oameni din alte domenii care își folosesc pregătirea pentru a aborda provocările reale, la firul ierbii” spune Oana Mondoc, Specialist Dezvoltare Comunitati și Inovație.

Valorificarea prezenței zimbrilor în Măgura Zimbrilor poate aduce un viitor prosper comunei Armeniș pentru că cel mai mare mamifer din Europa este o atracție-cheie pentru oaspeți, dar și un element de mândrie locală.

Inițiatorii proiectului precizează că printre conceptele aflate acum în faza de testare se numără dezvoltarea unui vlog al localnicilor care tentează turiștii cu punctele- cheie ale zonei, o aplicație web care conectează producători locali direct cu oaspeți sau consumatori. Aplicația ar conține și o funcție ce recompensează mici acțiuni de ecologizare montană cu reduceri la costurile serviciilor locale sau vouchere pentru produse ecologice ale partenerilor WWF și asociației locale AMZA.

Localnicii, împreună cu cei din administrația locală au conturat ideea unui camping “al prosperității” orientat pe schimburile de experiență între profesioniști din zone urbane și antreprenori locali. Locația, pusă la dispoziție de Primăria Armeniș poate fi testată la prima ediție a evenimentului Banat Brunch ce are loc in 1-2 Iunie în Sat Bătrân.

O altă soluție prin care pot fi atrași oaspeți în comunitate, generată de echipele de design, ar fi realizarea unui sistem de signalistică unitar pentru punctele de interes comun din sat (școală, dispensar, magazin, etc) împreună cu gospodării care iși deschid porțile pentru oaspeți, producători locali. Semnele ar fi realizate de copii din localitate, zimbru fiind folosit ca nouă emblemă a locului, dar și motivele tradiționale.

Am fost surprins să văd câte idei grozave au reieșit după ce ne-am cufundat de-a dreptul în viața și poveștile oamenilor. Este incredibil cum echipele au dezvoltat soluții care se completează și se amplifică reciproc. Am înțeles ce impact poate avea să fi atat de aproape de “beneficiari”. Dacă ajungi aici, e imposibil să nu dorești să dezvolți această zonă și să sărbătorești valorile sale tradiționale”, spune Heleen de Lange, VHL University of Applied Sciences Holland.

modelmic

O altă direcție propune testarea de suveniruri din lână, pe care oamenii locului le au sau le produc pentru uz propriu (stranii de lână sau împletituri). În baza feedbackului “din piață” s-ar contura argumentele pentru o investiție într-o linie de produse nouă, realizate cu sprijinul unor profesioniști care acceptă invitația de a veni în schimb de experiență în “Campingul Prosperității”

Transporturile de zimbri anuale necesare pentru formarea unei populație viablile și angajamentul WWF pe termen lung în comuna Armeniș vor sprijini comunitatea din Măgura Zimbrilor să pună în mișcare și să scaleze aceste idei. Armeniș, Sat Bătrân, Feneș și Sub Marginea au ingredientele să se dezvolte prin ecoturism inclusiv mulțumită prezenței celui mai mare mamifer din Europa – o atracție cheie pentru turiști, oameni de știință și investitori”, precizează reprezentanții WWF România.

În același timp, în București, Academia de Studii Economice a devenit un spațiu colaborativ pentru 20 de studenți si patru afaceri sociale care au identificat împreună soluții pentru inițiativele partenere: Atelierul de Pânză (Asociația ViitorPlus), Bine Boutique (Crucea Roșie România), Recicleta(Asociația ViitorPlus), Somaro – Magazinul social.

Acțiunile din Măgura Zimbrilor și București au loc în cadrul programului european “Community Learning for Local Change”. Scopul programului este de a promova antreprenoriatul social ca soluție sustenabilă și colaborativă, pentru probleme sociale semnalate de comunități și de a pregăti studenții pentru rolul de antreprenor social.

Proiectul este finanțat prin parteneriatul strategic Erasmus+.

modelmic

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei