Manifestare artistică a pensionarilor reșițeni, într-un preludiu al Dragobetelui!

dragobensionar

Sala Multimedia „Constantin Gruescu“ a Universității Eftimie Murgu din Reșița a găzduit în această dimineață manifestarea culturală intitulată „Dragobetele – Stropi de iubire“, în organizarea UEM Reșița, a Academiei de Științe Tehnice din România – reprezentată de prof. univ. Ion Vela și de Liga Județeană a Pensionarilor Caraș-Severin, prin prezența președintelui Dumitru Ursu, cu sprijinul nemijlocit al inițiatorului Ovidiu Almăjan, între altele președinte al Lions Club Reșița Montană, care a lăsat preț de câteva ceasuri problemele legate de întreținerea urbei și s-a dedicat zonei cultural-artistice.

Au recitat pentru cei prezenți, într-o diversitate de teme poetice, o seamă de poeți ajunși la vârsta maturei creații literare,  dar cu siguranță ne va rămâne întipărit în memorie momentul în dulcele grai bănățean oferit de Iancu Almăjan (tatăl lui Ovidiu Almăjan), un neaoș bănățean originar din Brădișoru de Jos, care a sosit la acțiune îmbrăcat în straie specifice portului popular din Banatul de Munte.

Nu au fost cu nimic mai prejos recitalurile lirice ale doamnei profesoare Maria Radu, lider al pensionarelor din cadrul Ligii și cel al profesorului Marin Vânătoru, evenimentul avându-l ca amfitrion pe profesorul Ion Vela, fostul rector al universității reșițene simțindu-se în acest spațiu academic, precum peștele în apă.

mariradu

O surpriză a manifestării a reprezentat-o recitalul unui pensionar italian, prezentat drept Vincenzo, un apropiat al Forumului German din Reșița care a oferit un aer plăcut acțiunii, așa cum la chitară a oferit acorduri emoționante ing. Laurențiu Radu iar la fluier, colonelul în rezervă Toader Lache.

Finalul i-a aparținut profesorului universitar Ion Vela, care a oferit un expozeu argumentat în sprijinul descentralizării educației, cu trimitere directă la Procesul de la Bologna din 2010, reformele propuse de acesta venind în sprijinul universităților și colegiilor europene, care au o șansă să devină mai competitive și mai atractive în arealul în care activează. Legat de actuala conducere a Universității Eftimie Murgu, Vela, fost rector al universității UEM Reșița, a salutat modul în care aceasta a înțeles să își promoveze activitatea și cum încearcă într-un mod deschis și prin deplasări directe la liceele și colegiile din Reșița să își atragă viitorii studenți.

Toți „artiștii“ care au întreținut atmosfera, prin vers sau cântec, au primit diplome oferite din partea organizatorilor acțiunii culturale „Dragobetele – Stropi de iubire“.

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei