Mansarda din Reșița, în competiția pentru „Cel mai activ centru de tineret” din România!

modelmic

Numărul 13 se poate dovedi cu noroc pentru Centrul de tineret Mansarda din Reșița! La exact 13 ani de la înființare, centrul care a derulat numeroase proiecte și activități în care a reușit să îi implice pe tinerii din municipiu și chiar din județ, are șanse să obțină titlul de cel mai activ centru de tineret din România.

Centrul Mansarda s-a făcut din nou remarcat și este unul dintre finalistele concursului anual organizat de Ministerul Tineretului și Sportului cu scopul de a răsplăti meritele celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tineri din România. Anul acesta, Mansarda concurează pentru premiu la categoria „Cel mai activ centru de tineret”, alături de alți doi finaliști: Centrul de tineret Baia Mare și Centrul de tineret AICI Sibiu. Gala Tineretului din România va avea loc la Baia Mare, pe 10 noiembrie.

Încă de la deschiderea sa, în decembrie 2005, Centrul de Tineret Mansarda Reșița a fost unicul spațiu de acest fel din municipiul Reșița și din Caraș-Severin. Mai mult decât atât, este un spațiu de referință la nivel național, primind periodic în vizită de studiu grupuri de tineri, lucrători de tineret, reprezentați ai asociaților de tineret care remarcă activitatea noastră diversă și actualizată cu programele destinate tinerilor şi care se derulează în alte țări din Europa. Mansarda a devenit un punct de reper în proiecte de schimburi europene de tineret organizate în Regiunea Vest a României.

La nivelul tinerilor, ne confruntăm adesea cu discrepanța dintre cererea pentru activități de educație nonformală, disponibilitatea tinerilor de a activa în programe şi proiecte, pe de-o parte, şi lipsa unor structuri/organizații care să asigure formarea de noi competențe și de pregătire, pe de altă parte. În acest moment tinerilor din Reșița li se oferă puține oportunități de dezvoltare personală, în condițiile în care există o lipsă acută a serviciilor alternative pentru tineret, iar sistemul de educație formală se focalizează încă pe a-i învăța pe toți de toate, ignorând nevoile înregistrate în viața reală. Astfel, tinerii întâmpină probleme în momentul în care sunt nevoiți să-şi pună în practică ideile şi cunoștințele, să gestioneze resurse sau să lucreze într-o echipă.

Din moment ce sistemul de educație formală nu acoperă nevoile reale ale tinerilor, el trebuie şi poate fi completat de programe de educație non-formală. Centrul de Tineret Mansarda are un rol de catalizator și coordonator pentru activități de educație non-formală pentru tineret în Reșița. Faptul că accesul tinerilor este deschis oricăror categorii de vârstă, ocupații sau preocupări, face din acest loc un spațiu de socializare în care beneficiarii își pot pune ideile în practică, valorificându-și abilitățile sau competențele. Un alt aspect este faptul ca la Mansardă tinerii pot veni împreună cu prieteni, cu colegi, fără a fi nevoie să vină la ore fixe, în cadrul limitelor unui program rigid, și fără a fi nevoie ca beneficiarii să plătească. Oferta de activități, cursuri și programe pentru tineri este, de obicei, condiționată material, iar Mansarda este alternativa care le permite, fără condiții de ordin material, să aibă activități practice, de divertisment sau care contribuie la dezvoltarea personală, activități la care pot participa împreună cu cei cu care le place să-și petreacă timpul liber”, explică consilierul pentru tineret, Daniela Lupșan.

În cei 13 ani de la înființare, reprezentanții Centrului de Tineret Mansarda au derulat numeroase proiecte și activități, reușind chiar, în urmă cu doi ani să ducă la final o inițiativă în care au investit mult suflet și multe ore de muncă: renovarea interiorului Blocului fetelor din Reșița.

Karina TINCUL

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei