Marian Apostol: „Comunitățile resping cu fermitate demersurile WWF privind declararea Muntelui Țarcu ca zonă de sălbăticie!“

modelmic

Marian Apostol, liderul Pro Banatul de Munte a vorbit public despre demersurile WWF privind declararea muntelui Țarcu ca zonă de sălbăticie și modul în care comunitățile din această zonă au reacționat la această perspectivă.

„Oamenii din arealul Munților Țarcu, au dreptul să-și exprime poziția față de viitorul lor iar legat de studiul de intenție al WWF, care vizează sălbăticirea sitului Natura 2000 din această parte a Banatului Montan, Consiliul Județean Caraș-Severin ar fi trebuit să aibe deja o reacție. Sălbăticie sau dezvoltare nechibzuită, acestea sunt extremele care fac mult rău Munților Țarcu. Este nevoie de cumpătare și măsură în toate acțiunile viitoare. Dezvoltarea economică durabilă a județului Caraș-Severin trebuie sa aibă în vedere folosirea tuturor resurselor și a patrimoniului natural pe care-l are acest județ, pentru a face din turism, din producția de energie regenerabilă, prelucrarea lemnului, exploatarea resurselor minerale, pomicultura, creșterea animalelor, etc. motoare pentru dezvoltare economică și bunăstare.
Asupra acestor lucruri trebuie să decidă oamenii locului, în cunoștință despre ce se întâmplă cu ei și în jurul lor. Pentru aceasta este nevoie de informație și comunicare interactivă, așa cum s-a dorit prin organizarea audierii publice din data de 16 decembrie 2017, în localitatea Zăvoi“, consideră Marian Apostol, inițiatorul Audierii Publice desfășurate la finalul anului în comuna Zăvoi și intitulată ,,Muntele Țarcu – zonă salbatică sau motor pentru dezvoltare economică“,

Concluzia finală, desprinsă de Apostol din analiza rezultatelor raportului, atât prin intermediul celor 503 chestionare completate de locuitorii satelor aflate în arealul determinat de Muntele Țarcu, cât și prin depozițiile scrise și intervențiile din cadrul audierii publice, este că aceste comunități resping cu fermitate demersurile WWF privind declararea muntelui Țarcu ca zonă de salbaticie, considerând restricțiile existente acum, pentru zonele care fac parte din siturile Natura 2000, suficiente pentru a asigura protecție pentru întreaga floră și faună, ceea ce permite o exploatare echilibrată a oportunităților oferite de munte, spre folosul dezvoltării economicie și sociale a întregului areal.

Audierea publică este o procedură transparentă de colectare a unor opinii prin care orice grup, organizaţie, instituţie şi persoană fizică interesată îşi poate aduce contribuţia la definirea şi adoptarea politicilor publice de interes local şi / sau naţional.
Audierea publică cu tema ,,Muntele Țarcu – zonă salbatică sau motor pentru dezvoltare economică și bunăstare” a avut loc în a doua jumătate a lunii decembrie 2017, la Căminul Cultural din comuna Zăvoi.

Acest eveniment de dezbatere şi consultare publică a fost organizat de Grupul de Iniţiative “Pro Banatul de Munte”, grup care reprezintă un parteneriat în favoarea intereselor județului Caras Severin şi este format din instituții media, sindicate, organizatii nonguvernamentale, administratii publice locale, persoane fizice, etc.
Comisia de Iniţiere a audierii publice ,,Muntele Țarcu – zonă salbatică sau motor pentru dezvoltare economică“ a fost formată din:

– Apostol Marian – Pro Banatul de Munte
– Doru Cîrdei – Primar Comuna Zavoi
– Vlădulescu Dumitru – Pro Banatul de Munte
– Pârvulescu Petru – Asociația Bloju
– Franț Cristian – jurnalist

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei