Mărturii: „preocupările“ Securității față de Episcopul Greco Catolic de Lugoj, PS Alexandru!

modelmic

Forumul Democratic al Germanilor din Jud. Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” – secţia germană „Alexander Tietz” din Reşiţa a găzduit, miercuri, 12 septembrie 2018 lansarea cărţii „File din viaţa mea.Vol II. În arhivele Securităţii”, scrisă de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian – Episcop de Lugoj.
Prefaţa cărţii este semnată de Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General al Episcopiei de Lugoj iar moderatorul întâlnirii a fost  Prof. Erwin Josef Tigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraş-Severin.
În deschiderea evenimentului prof. Erwin Tigla a prezentat biografia Preasfinţitului Alexandru Mesian. În desfășurarea lansării au luat cuvântul: pr. Arhidiacon Pălie Veniamin, Rvs. Pr Nicolae Tutaş – Protopop de Reşiţa, Mons. Angelo Narcis Pop. Au fost şi intervenţii din public, luând cuvântul pr. Corneliu Laurenţiu, pr. Aurel Bendariu şi Mihele Bogdan Andrei, Președinte AGRU Reșița. Ultima prelegere despre carte a aparţinut autorului, Prea Sfinția Sa, Episcop Alexandru Mesian.
Excelenţa Sa a vorbit publicului  despre apostolatul Ierarhiei şi al preoţilor în perioada de aprigă persecuţie la care a fost supusă Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică începând cu anul 1948.
Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa Domnului Ing. Paul Ovidiu Vasile, City Manager al orasului Reşiţa, care a reprezentat autoritatea locala a Municipiului Reşiţa.
Prezentul volum vine în continuarea, completarea şi argumentarea primului volum cu acelaşi nume, apărut în anul 2015.
Dacă primul volum este dedicat istoriei personale a vieţii şi activităţii pastoral – misionare a Preasfinţitului Alexandru şi implicit a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolică, volumul II vine să completeze cu documente, faptul că aceasta biserică a continuat să existe şi în perioada persecuţiei, mărturisindu-l pe Cristos cu preţul suferinţei şi al martiriului.
Izvorul de bază al acestei cărţi este reprezentat de notele informative, furnizate de persoane obediente regimului ateo – comunist, ei neştiind că peste ani, tocmai aceste note vor deveni o mărturie de netăgăduit a existenţei Bisericii Române Unite,  într-o perioadă în care statul considera cultul greco catolic, un subiect încheiat pentru totdeauna.
Statul comunist a încercat prin diferite forme lichidarea rezistenței greco – catolice, printre acestea enumerându-se:

Încercarea de trecere a credincioşilor greco – catolici la Biserica Romano – Catolică şi realizarea unei Biserici Catolice româneşti, care să nu îl recunoască pe Sfântul Părinte Papa ca urmaş al Sfântului Apostol Petru.
În raportul informativ din data de 17 februarie 1981 aflăm răspunsul la această iniţiativă, dat părintelui Augustin Prunduş de către Preasfinţitul Dr. Ioan Dragomir al Maramureşului:

„Acest lucru îl hotărăşte PAPA, numai că aceasta nu va fi niciodată, întrucât Biserica Greco – Catolică are un trecut istoric, este biserica neamului şi trebuie repusă în drepturile ei, deci toţi să rămână pe loc, aşa nu sunt greco catolici, pentru că astfel Biserica Greco –Catolică ar fi înmormântată pentru totdeauna.”

Văzând că nu reuşesc să-i convingă pe credincioşii greco catolici să renunţe la fidelitatea faţă de Sfântul Scaun Apostolic al Romei, statul ateo – comunist introduce în scenă 3 pseudo – episcopi, Iustin Paven, Emil Riţi şi Cristian Octavian, nerecunoscuţi de Roma şi de Ierarhia legitimă a Bisericii Unite. Prin aceasta s-a încercat distrugerea din interior a rezistenţei greco catolice, dar … „Biserica Mea nici porţile iadului nu o vor putea birui, ne spune Domnul Isus Cristos în Evanghelia de la Matei, capitolul 16, versetul 18.
Această carte în cele 224 de pagini, încearcă şi reuşeşte să ne aducă mai aproape de realitatea acelor vremuri, în care cei care se declarau greco catolici erau socotiţi duşmani ai poporului şi ai orânduielii socialiste.
File din viaţa mea, volumul I şi II sunt două cărţi care dau mărturie despre experienţa vie a vieţii Bisericii Române Unite, într-o perioadă de aprigă persecuţie, adăugând o filă importantă la istoria ei de peste 300 ani în slujba lui Dumnezeu şi a Neamului Românesc.

PS Alexandru, un izvor de viață și de credință pentru noi toți!

Cartea apare în anul în care România sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică fiind unul dintre promotorii acesteia, prin vocea Cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit Actul Unirii în faţa a peste 100 mii de oameni, ca mai apoi să fie delegat pentru a-l înmâna Regelui Ferdinand.
Orice istorie se scrie cu fapte, iar faptele sunt măsura valorii noastre ca şi creştini!
Să devenim, aşadar, asemenea Preasfinţitului Alexandru un izvor de viaţă şi de credinţă pentru alţii, căci suntem uniţi în Cristos, care este izvorul vieţii şi adevărul suprem.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157673407977468″]

Bogdan Andrei MIHELE

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei