Măsuri drastice? Părinții care refuză să-și vaccineze copiii ar putea risca amenzi de 6 ori mai mari decât venitul lunar mediu

modelmic+editorial

 

Potrivit unui raport întocmit de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, există peste 200.000 de copii nevaccinaţi, cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani, iar dintre aceşti, peste 43.000 nu sunt înscrişi la un medic de familie.

În aceste condiții, la începutul săptămânii trecute, Ministerul Sănătăţii a făcut publică forma finală a legii vaccinării, lucru care a stârnit nemulţumirea persoanelor care luptă pentru scoaterea obligativităţii imunizării.

„Face rău copiilor această campanie agresivă de a introduce o lege obligatorie pe această zonă sau, cum îi spun ei, lege a prevenţiei unor boli, dar bolile astea sunt ale sărăciei. Asta nu vor ei să înţeleagă şi dacă au înţeles, le este mai greu să aplice măsuri economice pentru eradicarea sărăciei, cum ar fi apă curentă, canalizare, hrană curată, locuri de muncă. Acestea sunt măsuri pe care trebuie să le ia politicienii”, a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu.

Costel Stanciu a explicat că sancţiunile pentru părinţi cuprinse într-un capitol al proiectului legii vaccinării sunt foarte mari în comparaţie cu veniturile pe care le au românii, menţionând că acest lucru ar putea duce la vaccinarea copiilor de frica amenzilor.

„Un părinte câştigă 1.600 de lei, deci sancţiunile sunt de şase ori mai mari decât venitul lunar. Dacă e să comparăm cu sancţiunile date în domeniul protecţiei consumatorului, acestea mi se par exagerat de mari. Unui agent economic nu i se aplică o sancţiune cu un cuantum aşa de mare dacă vinde mărfuri alterate, care pun în pericol viaţa consumatorului. Având în vedere nivelul scăzut al veniturilor din această ţară, prin acest capitol de sancţiuni, îi vor obliga pe foarte mulţi părinţi, care nu sunt convinşi de utilitatea acestui act medical, îi voi constrânge să facă vaccinul copilului”, a declarat preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Reamintim că în urma epidemiei de rujeolă care a izbucnit în toamna anului trecut, în România, 32 de persoane a murit (opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş, Bucureşti), iar peste 8.400 de persoane sunt încă bolnave de rujeolă, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

Diana RADU

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei