Medicii pediatri le recomandă cărășenilor să își vaccineze copiii! Reacțiile adverse sunt minore comparativ cu efectele rujeolei

modelmic+editorial

Medicii pediatri şi specialiştii în microbiologie recomandă vaccinarea copiilor împotriva rujeolei fără grija reacțiilor adverse.

Aceștia explică faptul că cea mai întâlnită reacţie adversă a vaccinării este febra, dar mai pot apărea şi alte efecte cum ar fi lipsa poftei de mâncare sau mărirea ganglionilor, toate fiind se scurtă durată şi uşor tratabile, comparativ cu efectele, de cele mai multe ori mortale, ale rujeolei.

 „Cea mai obişnuită reacţie este o temeperatură între 38 şi 39 de grad, care poate să dureze 24-48 de ore şi după aceea cedează. Se tratează în mod obişnuit cu antitermicele uzuale. După imunizare, copilul poate să aibă o strare mai proastă o zi, două, să nu mănânce bine. La anumite vaccinuri, cum este cel anti-rujeolic, poate să apară, în a cincea zi, o febră moderată şi o mică erupţie pe faţă, pe corp, ca o formă foarte uşoară de rujeolă, determinată chiar de vaccin, care cedează spontan doar cu tratamentul antitermic, nu e necesară internarea, dar e bine să vadă un medic ceea ce se întâmplă.(…) Mai poate să apară, uneori, mai ales după vaccinul ROR, o mărire a ganglionilor laterocervicali, aşa cum zice lumea <<i s-au umflat ganglionii>>, o tumefacţie uşoară a ganglionilor, care se găsesc de o parte sau alta a gâtului. Dar nu au nicio gravitate”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Ioan Gherghina, medic primar pediatru, vicepreşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Medicii specialişti precizează că reacţiile adverse greve cum ar fi coma sau convulsia sunt foarte rare, iar între autism şi vaccinare nu există vreo legătură dovedită de vreun studiu făcut în acest sens.

„Au fost făcute zeci sau poate sute de studii referitoare la acest subiect, care a reprezentat o reală îngrijorare din partea părinţilor. Aceste studii au inclus un milion de copii şi s-a demonstrat că nu există nicio corelaţie între autism şi administrarea vaccinului anti-rujeolic. Şi acest lucru a demonstrat că incidenţa autismului a cărui cauză nici nu se cunoaşte, până la urmă, nu este diferită la copii vaccinaţi în comparaţie cu cei nevaccinaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi consilier în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că, în urma demersurilor făcute de Ministerul Sănătăţii, mulţi copii neimunizaţi au recuperat vaccinarea, explicând că în continuare există mulţi părinţi, care au refuzat.

„Sunt multe judeţe unde o mare parte dintre copiii nevaccinaţi împotriva rujeolei au fost recuperaţi, acţiunea va continua şi cred că până începe şcoala, majoritatea va fi vaccinată. Sunt încă părinţi care refuză vaccinarea, în acest moment se poate refuza acest lucru, însă este un lucru pe care trebuie să îl conştientizeze toată lumea, respectiv, îmbolnăvirea propriului copil trebuie să fie responsabilitatea părinţilor care iau astfel de decizii”, a adăugat Rafila.

În urma epidemiei de rujeolă care a izbucnit în toamna anului trecut, în România au murit 32 de persoane (opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş, Bucureşti), iar peste 8.400 de persoane sunt încă bolnave de rujeolă, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

 

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei