Ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu, „dubleză” salariile. Din greșeală?!

modelmic

Anunțul făcut de ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu, în weekendul trecut conform căruia salariile bugetarilor de până în 4 000 de lei se vor dubla, a stârnit un val de nemulțumiri din partea celor care nu consideră sustenabil un astfel de proiect.

Vestea că salariile bugetarilor vor crește substanțial, în unele cazuri chiar și de 3 ori, a agitat spațiul public din ultimele zile. Cum măsura nu este una agreată de cei din zona privată, dar nici de către cei cu o viziune liberală, aceștia pun la îndoială sustenabilitatea financiară a noii legi a salarizării unitare. Chiar și unii parlamentari ai puterii consideră că anunțul făcut este o greșeală de comunicare.

Chestiunea cu dublarea nu știu de unde a ieșit, probabil este o greșeală de comunicare”, a declarat deputatul PSD, Adrian Solomon.

Nici colegii de coaliție nu cred în sustenabilitatea financiară a dublării salariilor din sistemul bugetar. Co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îndeamnă la prudență când vine vorba despre salariile bugetarilor.

Am citit câte ceva din declarațiile doamnei ministru. Cred că ar fi trebuit o precizare pentru opinia publică. Aceste majorări de salarii bănuiesc că nu vor fi făcute dintr-o dată pentru că este evident că bugetul nu poate să susțină. Dar spun acest lucru cu o anumită rezervă pentru că nu m-am consultat cu doamna ministru. Bănuiesc că dânsa a discutat cu ministrul de Finanțe pentru a vedea posibilitățile și știu că, inițial, când noi am discutat despre un proiect de salarizare unică, am convenit că acest lucru se va face etapizat, în așa fel încât efortul să poată fi susținut de buget”, a spus Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

Precizările au venit din partea ministrului social-democrat atât pe pagina sa de socializare, cât și într-o emisiune tv.

Ca să fiu foarte clară, deși aveam senzația că s-a înțeles și că e logic: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56% în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situații în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depășească salariile care sunt acum în plată la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. De altfel, observ că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată și Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat și a “scăpat” în presă. De acolo, oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele și nu se aprobă în Parlament. P.S. Cine are neclarități poate citi programul de guvernare“, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Olguța Vasilescu.

Cât și care va fi cuantumul creșterilor salariale în domeniul bugetar, rămâne de văzut, negocierile pe Legea salarizării unitare fiind în plină desfășurare.

 

John GAVRILESCU

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei