Mișcarea de rezistență anticomunistă din Munții Banatului, readusă în atenție, cu ajutorul filmului „Sfinții fără aureolă”!

modelmic

Filmul documentar „Sfinții fără aureolă”, un film – mărturie care aduce în fața publicului mișcarea de rezistență anticomunistă din Munții Banatului, prin mărturii ale unor oameni ale căror destine au fost profund marcate de regimul comunist, va fi prezentat la începutul săptămânii viitoare la Caransebeș. Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și TVR Timișoara.

Mișcarea de rezistență anticomunistă din Munții Banatului a debutat după cel de-al doilea război mondial, odată cu instaurarea regimului comunist în România. Grupurile care se opuneau acestui regim erau alcătuite din intelectuali, dar și din țărani, care în condițiile grele din Munții Banatului încearcă să opună rezistență regimului de oprimare, având mereu credința că americanii vor veni să scoată România de pe harta comunismului”, amintesc reprezentanții Muzeului din Caransebeș.

Documentarul valorifică mărturiile lui Corneliu Horescu, fiul lui Spiru Blănaru, conducător al unei grupe de partizani, executat la Pădurea Verde, la Timișoara, ale poetului Iosif Caraiman, fiul partizanului Ion Caraiman, ucis în timpul luptei la Feneș și ale scriitoarei Ileana Silveanu.

Prezentare va fi făcută de prozatoarea Nina Ceranu, președinta Fundației Orient Latin Timișoara, cu participarea regizorului Constantin Mărăscu. De menționat că Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș prezintă, în cadrul documentarului, istoricul mișcării de rezistență anticomunistă din România, aducând informații inedite.

Proiecția filmului „Sfinții fără aureolă” este programată a avea loc luni, 5 noiembrie, de la ora 12:00, în aula Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sediul în Piața General Ioan Dragalina, nr. 2. Intrarea este liberă.

afis Sfintii fara aureola

foto: marturisitorii.ro

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei