Moment istoric unic în Germania: orașele Anina și Tambach-Dietharz s-au contopit într-o sărbătoare!

modelmic

Cu siguranță sărbătorirea în comun a Zilelor Orașului de către primăriile Aninei și Tambach – Dietharz a reprezentat o premieră absolută în Germania, beneficiind de sprijinul Ambasadei României la Berlin, al Consiliului Județean Caraș-Severin, al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Episcopiei Caransebeșului, Radio România Timișoara, Ansamblului de Dansuri Junii Gugulani ai Casei de Cultură George Suru Caransebeș, Maestrul Culinar Ioan „Uica” Mihai, dar și cel al Arhidiecezei de Europa a Bisericii Ortodoxe Siriene. Reper 24 a fost martor al derulării evenimentelor care ne vor rămâne pentru multă vreme întipărite în memorie.

modelmic

Scopul atragerii implicării acestor instituții, pe lângă atenția acordată cetățenilor originari din Anina care trăiesc și muncesc în Tambach, a fost acela de a prezenta în Germania și nu numai, Orașul Anina și potențialul său. Au fost purtate discuții între oficialități cu privire la mai multe domenii: economice, turistice, culturale și sociale. Cu ajutorul campaniei „Badea Cârțan – Ai carte, ai parte”, Radio Timișoara, prin reporterul său neobosit Alexandru Tătar, a efectuat o donație de 1600 de cărți românești, CD-uri și reviste comunității românești din Tambach, iar administrația locală din orașul german a pregătit o „replică” sub forma unei donații de carte pentru comunitatea din Anina provenită din austriecii care au înființat Steierdorf-ul.

DSC_0146

Uite brâu / trece râu…la Tambach!

Cea mai mare atracție asupra publicului german a fost, de departe, muzica și dansurile românești, porturile populare, dar și expoziția de fotografii cu Anina și împrejurimile. „Vinovații” pentru posibilitatea aducerii acestora în Germania au fost, pe de o parte Consiliul Județean Caraș-Severin, care a pus la dispoziție formația, autocarul și multe altele, Casa de Cultură Caransebeș prin Ansamblul Junii Gugulani, Nicu Șușară, care a avut încredere în acțiune prin împrumutarea pozelor sale, Matei Mircioane, care a expus picturile proprii. Este o dovadă certă că o astfel de acțiune inițiată de primarul Aninei Gheorghe Românu și viceprimarul Dorinel Ungureanu, a fost bine înțeleasă de toate părțile implicate, aportul adus de fiecare fiind gratuit, nimeni neavând pretenții la onorarii.

DSC_0042

O altă premieră: coroană depusă de Primăria Anina la monumentul teologului Meister Eckhart

Coroana de flori depusă de conducerea orașului Anina împreună cu oficialitățile române la monumentul martirului Meister Eckhart, teolog mistic german și călugăr dominican, a stârnit uimirea gazdelor, aceasta reprezentând o altă premieră locală. Buna colaborare între mai multe entități românești destul de diferite a fost subliniat de mai multe ori de Primarul orașului Tambach – dl. Marco Schütz, dar și de reprezentanții Land-ului Thuringia, constituind, după spusele dânșilor, un exemplu demn de urmat.

DSC_0062

Spritul românesc, atât de viu la multe mile depărtare de casă…

Împlinirea și reușita acțiunii a fost datorată chiar de participarea cetățenilor germani la horele și brâurile românești, gustarea preparatelor culinare românești, dovedind bunele relații între cetățenii „vechi” și cei „noi”, fără prejudecăți legate de naționalitate, așa cum constata și primarul orașului german. Aceeași concluzie au expus-o și reprezentanții mass-media germană, prin posturile publice de tv și radio MDR, subliniind succesul conviețuirii celor două nații, lucru extrem de rar în presa internațională.

modelmic

Administrația locală germană și cea regională și-au exprimat și dorința de a înfrăți cele două orașe, și așa legate de cetățenii săi, cei aproximativ 300 de anineni constituind o punte existentă deja de câțiva ani, iar demersurile au început deja cu sprijinul Ambasadei Românei în Germania.

modelmic

Protocol semnat între unitățile de învățământ din Anina și Tambach Dietharz!

Nu trebuie uitat aportul adus de cadrele Liceului Mathis Hammer Anina la această sărbătoare, care s-a concretizat prin semnarea unui protocol de parteneriat între școala germană și cea din Anina, de acest program beneficiind atât elevii din Anina, cât și cei originari din Anina, care acum învață în Tambach. Un merit deosebit și mai mult decât atât, unul determinant, i-a aparținut unui împătimit de Banat, liantul relației Anina – Tambach Dietharz, Dorin Imbrescu, căruia Primăria Anina i-a mulțumit și în contextul pe care îl vom reda mai jos:
„Nu în ultimul rând, acțiunea a fost posibilă și datorită unui OM cu suflet mare care, cu toate că nu este născut sau crescut în Anina, și-a sacrificat timpul și resursele biroului său de consultanță pentru a promova benevol, de doi ani încoace, atât în țară, cât mai ales în străinătate, Orașul Anina! Mulțumim Dorin Imbrescu!“

modelmic

Drag Tambach, îți mulțumim că ți-ai deschis porțile tale dar mai cu seamă sufletul și ai făcut încercata Anină, cu minunații ei oameni, să se simtă în tine, ca la ea acasă…

 

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei