„Monografia municipiului Reșița”, premiată la Cluj-Napoca!

modelmic

„Monografia municipiului Reșița”, volum semnat de Nicolae și Eduard Magiar, a fost premiată de prestigioasa editură Grinta din Cluj-Napoca. Volumului i-a fost acordat premiul pentru Istoriografie, secțiunea Monografii, pe anul 2015. Nu este singura recunoaștere a valorii acestei lucrări în care sunt cuprinse informații despre Reșița de ieri și de azi, cartea urmând să fie premiată și de Societatea de Științe Istorice din România. 

„De când am intrat în posesia diplomei cu acest premiu  pot afirma cu certitudine că înseamnă foarte mult pentru noi (adică autorii), în primul rând pentru că vine din partea unei edituri prestigioase care a publicat multe monografii de localități din țară, dar a decis că premiul revine monografiei orașului Reșița.

Este o recunoaștere a muncii noastre vreme de aproape trei ani și înseamnă mult mai mult decât un premiu de colecție. În iulie va sosi și celălalt premiu, respectiv din partea Societății de Științe Istorice din România. Cartea dedicată istoriei Reșiței este propusă și pentru un alt premiu, dar prefer să fie o surpriză, deocamdată spun doar că toate la timpul potrivit”, a declarat pentru Reper 24, Nicolae Magiar, după ce a intrat zilele trecute în posesia diplomei oferite de Editura Grinta.

Diploma premiu Grinta

„Monografia municipiului Reșița” prezintă aspecte economice, social-politice, culturale și sportive din trecutul și prezentul Reșiței, din momentul înființării localității până în anul 2015, fiind o lucrare de amploare, care a văzut lumina tiparului după aproximativ trei ani de muncă intensă.

Sunt materiale de arhivă care nu au fost publicate niciodată și sunt domenii care cred că stârnesc interesul cititorilor. Nu s-a știut până acum, nu cunoșteam nici eu, de exemplu cum gestiona Primăria în perioada interbelică problema copiilor care absentează de la școală, a câinilor vagabonzi, a alimentelor cartelate, a prostituției, pe toate le găsiți în carte. Am găsit documentele și am fost surprins să aflu cum le gestionau și cum le-au rezolvat”, povestea în momentul lansării monografiei, în luna octombrie a anului trecut, profesorul Nicolae Magiar.

În prezent, autorul lucrează la alte două monografii, a localităților Soceni (ediția a două) și Ezeriș.

Karina TINCUL

Stiri similare

3 Comentarii

    1. Doru

      articolu asta nu are nici o legatura cu ce spui tu acolo Petru… in 2015 a aparut.. acum a fost premiata, nu citesti ? doar comentezi ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei