Monumentul țăranului almăjan, dezvelit în Caraș-Severin!

modelmic

Peisajul Văii Almăjului a fost îmbogățit cu un nou monument, o construcție inedită ridicată în memoria țăranului almăjan., cel care a purtat pe umerii săi istoria neamului. Aceasta a fost amplasată chiar în centrul Văii Almăjului, la intersecția a două drumuri județene. 

Monumentul țăranului almăjan a fost ridicat la inițiativa unui fiu al satului Bănia, David Albu, actualmente stabilit în Austria, la realizarea acestuia aducându-și contribuția și Radu Pitic, un alt fiu al satului Bănia, precum și administrația locală din satul almăjan, informează Repere Almăjene. Conform lui David Albu ideea ridicării monumentului i-a venit după ce a citit o monografie a localității Bănia, dar și din dorința de a face ceva pentru consătenii săi și de a aduce un omagiu înaintașilor săi.

Screenshot_1

Monumentul țăranului almăjan a fost dezvelit la finalul săptămânii trecute, pe placa instalată pe acesta trecătorii putând citi următoarele:

Aici, în mijlocul Văii Almăjului, sub vechiul stejar, s-au stabilit hotarele salelor almăjene. Comuna Bănia a fost atestată în anul 1484.

 Screenshot_2

Aici se află colțul meu de rai,

Aici mi-am ascultat mereu părinții,

Aici am învățat și am iubit,

Aici ne sunt mormintele și sfinții”.

Monumentul țăranului almăjan poate fi admirat de cei care ajung în Valea Almăjului, pe teritoriul administrativ al comunei Bănia, la intersecția drumurilor județene 571B și 571G.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei