Mult zgomot pentru nimic. Când vin ai noștri ne bucurăm, iar când sunt revocați, cârcotim

revocați

Fără îndoială, știrea sfârșitului de săptămână a fost revocarea inspectorului general, Adrian Doxan, de la cârma Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin de către ministrul Educației, Liviu Pop. Cei de pe malul stâng al politicii s-au bucurat, iar cei de pe malul drept s-au simțit revoltați și au aruncat cu tot felul de acuze în cei care au stat la baza acestei revocări.

Adrian Doxan, inspector general, spune că a aflat despre revocarea sa din presă. Cică vineri, la o oră mai târzie, pe faxul instituției a sosit un fax cu hârtia ce a pus punct activității sale la conducerea Inspectoratului Școlar. Din declarațiile sale reiese că ar fi fost demis, însă conform specialiștilor din domeniul educației, domnia sa ar fi fost revocat conform art.9 alin. C din anexa contractului de management și nu este vorba de vreun control prealabil. Dar asta e mai puțin important și îi lăsăm pe specialiști să-și argumenteze pozițiile. Un aspect foarte interesant este faptul că o dată cu schimbarea guvernărilor, din ‘90 încoace, șefii deconcentratelor ce țin de Guvern sunt schimbați atunci când un partid sau altul preia frâiele puterii. Practic, aceste funcții sunt politice. Teoretic, cei care sunt la guvernare, de 27 de ani, tot încearcă să facă aceste funcții apolitice, prin tot felul de schimbări legislative. Însă, la cârma acestor instituții își pun reprezentanți fideli. De exemplu, Guvernul Cioloș a scos posturile de șefi ai inspectoratelor județene la concurs. Numai că, pe aceste posturi, au fost oarecum favorizați oamenii de dreapta. La fel a făcut și PSD-ul în perioada Ponta, Năstase, Văcăroiu. Fiecare a încercat printr-un tertip legislativ să-și lase oamenii bine înfipți în funcții publice și, de fiecare dată, cei care au venit la guvernare s-au chinuit de mama focului să-i dea jos. Să ne înțelegem, nimeni dintre cei care au guvernat nu au făcut altfel. Să fi venit cei care guvernau, să zicem ce-i de dreapta, că pesediștii cică sunt mai comuniști așa, și să fi reglementat într-un mod corect funcția publică de conducere. O condiție să fi fost aducerea de profesioniști, neafiliați politic și evaluați de o sursă externă și care să nu poată permite unor politruci să acceadă la aceste funcții. Mai mult, eu aș sugera ca acești pretendenți la funcțiile publice de conducere să nu fi făcut parte dintr-un partid politic. Dacă se întâmpla așa, tu, cel de dreapta, puteai să vii acum și să dai cu piatra în moroșanul Pop de-i sărea bulionul pe nas. Aveai și căderea morală și aveai și argumente, că tu ai propus un sistem al funcției publice de conducere coerent, profesionist și bazat pe principii democratice. Așa, în condițiile date, când fiecare dintre cei care a guvernat și-a pus oamenii în astfel de funcții și i-a schimbat pe cei care au pierdut alegerile, cred că orice comentariu și judecată de valoare sunt de prisos. Noi ne mințim mai rău ca la meteo și ne mințim pe noi înșine. Atunci când vin ai noștri chicotim și ne bucurăm că l-au schimbat pe-al lor, iar când roata se întoarce, încercăm să o dăm în deontologii, femei de serviciu și alte cele.

A nu se înțelege că încerc să pun la îndoială profesionalismul cuiva. Nici a actualului inspector general proaspăt revocat și nici a predecesorilor săi. Chestiunea este una de principiu și niciun partid, în cei 27 de ani de așa zisă democrație, nu a dorit să tranșeze aceste funcții într-un mod transparent și profesionist. Nu știu dacă ați urmărit procesul administrativ din SUA, în timpul schimbării de putere, dar acolo, atunci când democrații pierd alegerile, republicanii își pun oameni în punctele cheie, fără niciun scandal sau judecată de valoare a celor care au pierdut. Sunt reglementate aceste schimbări în cazul în care preiei puterea și nimeni nu face caz de asta, pentru că așa este legiferat și fiecare, la rândul lui, va putea să-și numească oameni de încredere în posturi cheie pentru a avea siguranța guvernării. Una asumată, fără a da vina pe acarul Păun din teritoriu, când ceva nu merge bine. La noi e invers și, sincer, chiar suntem penibili. Adică tu, penelist, ai câștigat alegerile, ai destituit un șef de instituție și ți-ai pus omul tău, ai fost bine mersi până atunci, iar când ai pierdut alegerile și a venit pesedistul să-l schimbe pe omul tău, care, la rândul lui, l-a schimbat pe omul lui, începi să bocești și să o dai în stânga și în dreapta, că uite ce ai dracului sunt comuniștii ăștia. Păi, măi dragă, când tu l-ai schimbat pe pesedist, ce erai?

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei