Multiculturalitate. Minoritățile din Caraș-Severin dau spectacol la Bocșa pe 15 septembrie!

minoritati

Festivalul Comunităților Etnice din Banat, ajuns anul acesta la ediția a XVI-a, se va desfășura la Bocșa, vineri, 15 septembrie, pe platoul amenajat în spatele Casei Orășenești de Cultură din Bocșa. Manifestarea este organizată de către Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, cu sprijinul Primăriei orașului Bocșa, a Consiliului Local Bocșa, a Casei Orășenești de Cultură din Bocșa și a Direcției Agricole Caraș-Severin.

„Am fost întotdeauna un exemplu de conviețuire în Banat pentru modul în care ne-am acceptat și respectat culturile în această zonă, indiferent dacă am fost români, unguri, sârbi, germani, croați, ucrainieni. Am fost frați și la bine și la rău. Îmi aduc bine aminte de prima ediție a Festivalului Comunităților Etnice din Banat care s-a desfășurat în localitatea Carașova în anul 2000, după care am continuat cu manifestarea în rândul comunității urcaineene, iar în ultimii 5 ani festivalul a fost organizat doar de Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, cu sprijinul primăriilor și consiliilor locale.  Anul acesta a fost rândul orașului Bocșa, unde atât Primăria, Consiliul Local, cât și Casa de Cultură Orășenească ne sunt alături“, ne-a declarat prof. Gheorghe Țunea, Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

La acest festival care promovează ideea de multiculturalitate, pe lângă colectivele artistice ale comunităților etnice, în spectacol vor evolua Virtuozii Semenicului împreună cu interpreta Ramona Vița și formația Frații Miloș, iar cu aceeași ocazie, un minirecital în spectacol îl va susține Mario Miloș, laureat al Festivalului „Prima Armonică a Serbiei“ – 2017. De asemenea, ca o noutate, organizatorii s-au gândit ca la această ediție a Festivalului să ofere și specialități gastronomice specifice zonei.

afis-bocsa-etnic

 

Programul Festivalului Comunităților Etnice din Banat:

Ora 15:30:- parada formațiilor pe traseul Piața Agroalimentară Bocșa Montană- Casa Orășenească de Cultură- Bocșa

Ora 16.oo- DESCHIDEREA FESTIVALULUI

Ora 16.15– Spectacol susținut de formațiile artistice:

Formația de cântece și dansuri croate  ”KARAȘEVSKA ZORA” – Uniunea Croaților din România;

Formația de dansuri uncrainiene  ”BARVINOK”- Casa Culturală Cornuțel Banat;

Formația de dansuri țigănești ” RROMALES”- Casa Culturală ”Ion Stoia Udrea”- Greoni;

Ansamblul croat ”KUD CLOCOTICI”- Casa Culturală Clocotici;

Formația de dansuri germane ”ENZIAN”- Forumul Democrat German- Reșița;

Ansamblul de dansuri sârbești ”SOKO” – Primăria Socol,

Formația de dansuri cehe ”FLUTURAȘII”- Școala Gimnazială Berzasca;

Corul  ”GLASUL UCRAINIENILOR”  al Uniunii Ucrainienilor din Caraș-Severin;

Formația de cântece și dansuri sârbești ”ÎNFRĂȚIREA”- Casa Culturală Moldova Veche;

Orchestra „VIRTUOZII SEMENICULUI” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin;

Solist vocal: Ramona Vița,

Ansamblul ”BOCȘANA”-  Casa Orășenească de Cultură- Bocșa;

Formația ”FRAȚII MILOȘ”,

Soliști vocali: Lorena Pela și Milena Țaran,

Minirecital armonică sârbească: Mario Miloș – laureat al Festivalului „Prima armonică a Serbiei“ 2017.

Sergiu TABAN

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei