A murit cel mai mare comentator sportiv român, Cristian Țopescu!

topescu

Marele comentator sportiv, Cristian Țopescu,  a murit marți la Spitalul Elias din București, în urma unor complicații medicale, la vârsta de 81 de ani. În urmă cu o săptămână, el a fost internat de urgență la unitatea spitalicească amintită.

A fost licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (1970), iar între 1964 si 1999 a lucrat in Televiziunea Romana, unde a fost reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor-sef si director general adjunct.

„Am trăit peste 40 de ani în sport şi 35 de ani în Televiziunea Română, ocupându-mă de sport. Deci, cred că pot face o caracterizare cât de cât apropiată de realitate. Până în anii ’80 s-au obţinut performanţe care au rămas în istoria sportului românesc şi pe care am avut şansa rară în cariera unui comentator sportiv de a le comenta personal. Mă refer la Campionatul Mondial de Fotbal, Mexic – 1970, la două finale de Campionat Mondial de handbal masculin, câştigate de echipa României, în 1970, la Paris, şi în 1974, la Berlin, o finală a Cupei Davis, în care a ajuns echipa României, adversară fiind echipa Statelor Unite ale Americii, cu celebrul cuplu Ţiriac-Năstase, pe care l-am însoţit la numeroase partide, comentându-le meciurile. Finala Cupei Davis a fost în 1972. Apoi, seara magică a Nadiei Comăneci, la Montreal, în 1976, prima notă maximă din istoria gimnasticii mondiale. Făcând apoi un salt peste timp, într-o altă perioadă a sportului românesc, cea de după Revoluţie, când amintirea cea mai pregnantă pentru mine a fost Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, 1994, când echipa României s-a clasat printre primele ţări ale lumii, performanţă pe care, cel puţin cât voi trăi eu, echipa noastră de fotbal nu o va mai repeta. La toate aceste evenimente la care am fost martor şi comentator, aş adăuga cinci campionate mondiale de gimnastică, câştigate de echipa feminină a României, şase campionate europene, câştigate tot de echipa feminină a României şi trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, culminând cu cele de la Atena din 2004, câştigate tot de această echipă, antrenată pe vremea aceea de cei mai buni antrenori din lume:Octavian Belu şi Mariana Bitang“.

În anul 1983, după un comentariu critic făcut la adresa României comuniste în cursul unui meci România-Suedia, a fost dat afară din TVR, la ordinul Elenei Ceaușescu. S-a întors în Armată, la Steaua, în cadrul Biroului de presă al clubului. A fost alături de Steaua în perioada de aur, când echipa armatei a câştigat Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, în 1986.

În 2007 în urma unui decret semnat de către Traian Băsescu, pe 25 octombrie 2007, colonelul în retragere Cristian Țopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă, cu o stea, iar un an mai târziu conducerea PNL a validat candidatura lui Cristian Țopescu, pentru un colegiu de senator in sectorul 4 din Capitală, unde a câștigat unul dintre cele două mandate de senator.

În anul 2017 preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat Ordinul „Steaua României“. Anterior, Cristian Țopescu a mai primit Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Dumnezeu să-l odihnească!

Sergiu TABAN

foto: Cotidianul

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei