A murit marele muzician reșițean Doru Morariu!

 

m1

Suntem mai săraci cu un geniu, plecat prea repede dintre noi, bănățeanul fălos, extrem de talentat, întemeietorul și dirijorul Coralei Miorița – câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale, de azi va dirija în Ceruri.

Despre marele dirijor care a plecat din Reșița la Iași să își împlinească visul, dar care dorea o filarmonică pentru orașul de pe Bârzava, vorbește acum cu tristețe și regret, Camelia Duca, cea care a făcut parte din corala dirijată de Doru Morariu.

Este o veste tristă pentru noi toți cei care am activat sub mâna lui ca dirijor. După cum se știe, Doru Morariu a înființat Corala Miorița în 1976, o corală formată din oameni care erau un grup eterogen, prin talentul și prin faptul că el a reușit să țină acest grup de oameni, fiind un factor de coaliție, a adus cântul coral reșițean pe cele mai înalte culmi.

Miorița a adus pentru Reșița, sub bagheta lui Doru Morariu, de fapt Miorița este Doru Morariu și oamenii pe care a reușit să și-i adune în jurul lui, premii la festivalul internațional al cântului coral de la Gorizia, în 1978, la festivalul cântului coral de la Rezo din 1983, a avut turnee în Germania și în Franța și peste tot unde a cântat Miorița cu Doru Morariu, cântul și prelucrările folclorice românești au fost aplaudate la scenă deschisă. Este o veste extrem de tristă pentru noi!”, spune Camelia Duca.

După Revoluția din 1989 marele dirijor își dorea foarte mult o filarmonică în Reșița, un oraș cândva multicultural.

Pentru că Reșița multiculturală, Reșița pe care eu o știu de când am venit aici în anii 1970, o Reșiță care avea corul uzinelor Reșița, din `76, avea operetă germană, operetă maghiară, avea orchestră semi-simfonică, avea Dixie Band-ul, ansamblurile folclorice de renume”, mai spune Camelia Duca.

Doru Morariu avea o soție pianistă și doi copii, fiul Cosmin călcând pe urmele tatălui, fiind și el dirijor.

„Doru Morariu a fost un reper, un om extrem de talentat, un om iubit, un familist convins, un om care și-a sprijinit soția în permanență, Carmen Morariu fiind și ea pianistă, ajutându-l la formarea Coralei Miorița, copii lor, Mădălina și Cosmin au crescut ca și copiii noștri, sub pianul din sala de repetiții al Mioriței, de la Casa de Cultură.

A plecat prea repede, ar fi dorit să vină la Reșița, să se reîntoarcă acasă, dar nu mai poate trăi bucuria asta!”, a spus cu mare tristețe Camelia Duca.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Elena FRANȚ

 

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Ada

    Fie-i somnul lin colegului si prietenului nostru, Doru Morariu. „Adevaratii Arnoteni” s-au strans in Ceruri, toti, sub semnul lui Faurar. Si ne vegheaza.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei