Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă are plan de bătaie pe luna mai

modelmic

Recent, managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Adrian Ardeţ, împreună cu referentul Cristina Borlovan şi reputatul istoric Liviu Groza, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre programul de activităţi pe luna mai al instituţiei de cultură.

Miercuri, 3 mai, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului, va avea loc lansarea a trei volume ale arheologului şi istoricului Sabin-Adrian Luca – „Living under the Gods/Viaţa trăită sub zei”, „Tărtăria REDIVIVA” şi „Arheologii timpului lor”.

În data de 4 mai, la muzeu va fi vernisată una dintre cele mai spectaculoase expoziţii ale Muzeului Naţional din Chişinău, prezentată la Moscova, la Bucureşti şi la Budapesta – colecţia de arme şi armament a Muzeului Vămilor din capitala Moldovei. Tot joi, 4 mai, va fi aniversat col. (r) Liviu Groza la 85 de ani de viaţă, în paralel cu desfăşurarea Colocviului Naţional al Regimentelor Româneşti de Graniţă, eveniment ajuns la cea de a V-a ediţie. În cadrul acestei manifestări va fi lansată cartea „Regimentul I Românesc de Graniţă (Nr. 16) din Transilvania, de la înfiinţare până la sfârşitul Războaielor Napoleoniene (1762-1815)”, de Costin Feneşan, şi va avea loc o sesiune de comunicări la care vor participa specialişti în domeniu din Timişoara, Reşiţa şi Caransebeş.

În 5 mai, reprezentanţii muzeului vor fi prezenţi la Buziaş, unde va avea loc un simpozion dedicat arheologiei din Banat, în memoria arh. Florin Medeleţ, la eveniment urmând să participe şi istorici din Ungaria şi Serbia, care îşi desfăşoară activitatea în Banatul Istoric.

În data de 6 mai, reprezentantele din domeniul etnografiei de la instituţia caransebeşeană vor participa la Festivalul Muzeelor Săteşti de la Şopotu Vechi, cu o expoziţie de ceramică specifică zonei de munte.

În 8 mai va avea loc un alt eveniment la care muzeul este invitat să participe, în această zi Muzeul Naţional de Istorie al României împlinind 45 de ani de la înfiinţare, iar Adrian Ardeţ va prezenta mesajul muzeelor din judeţul Caraş-Severin.

În 17 mai, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva organizează un simpozion adresat specialiştilor, pentru prezentarea evenimentelor care au avut loc înainte de cucerirea Daciei de către romani, manifestare la care, de asemenea, instituţia caransebeşeană de cultură va trimite reprezentanţi.

În data de 18 mai, la Maserata, lângă Ancona, se va desfăşura cea mai importantă manifestare dedicată Parcurilor arheologice din Europa, şi cum Tibiscumul este singurul Parc arheologic din zona Banatului, reprezentanţii muzeului caransebeşean vor fi prezenţi la manifestare, alături de specialişti din Austria şi Germania.

În data de 19 mai, la Oţelu Roşu va avea loc Festivalul Tradiţiilor Populare, specialistele de la Secţia de etnografie a muzeului urmând să prezinte o expoziţie de costume populare reprezentând întreg spaţiul Banatului Montan.

Cel mai important eveniment din a doua jumătate a lunii va fi Noaptea Muzeelor, din 20 mai. Cu acest prilej, instituţia va prezenta expoziţiile deschise la sediu, iar după-amiază, la Tibiscum, Teatrul de Vest din Reşiţa va prezenta o piesă de teatru antic. Odată cu lăsarea serii, obiectivele arheologice vor fi iluminate, pentru a promova Rezervaţia arheologică de la Tibiscum-Jupa, iar la sediul din Caransebeş expoziţiile vor fi deschise pe tot parcursul nopţii.

În data de 24 mai, reprezentanţii instituţiei vor participa, la Bucureşti, la Sesiunea anuală de rapoarte arheologice.

Cosmin VLAD

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei