Muzeul Văii Carașului va prinde viață la Oravița până la sfârșitul anului viitor

a

Primarul orașului Oravița Dumitru Ursu a declarat, încă de la primul mandat, că dorește să dezvolte latura turistică a orașului, prin crearea mai multor amenajări muzeistice, care să pună în valoare istoria și tradiția acestor locuri și să completeze armonios cea mai veche instituție teatrală din România, Teatrul Vechi Mihai Eminescu. Orașul Oravița, care are o populație de aproximativ 12.500 de locuitori, mai deține o serie de premiere în România. Pe lângă primul teatru, înființat în anul 1817, aici există, printre altele, și prima gară (cu lift), prima farmacie naturistă (1793), prima Școală Montanistică de Meserii (1729) sau prima expoziție de industrie și comerț (în 1869), scria regretata Paula Neamțu în Agerpres în urmă cu mai bine de un an.

După modelul existent încă din 1993 – Muzeul farmaciei, Primăria a reușit înființarea mai multor astfel de edificii culturale care atrag an de an mii de turiști: Muzeul Teatrului vechi Oravița, Muzeul monetăriei imperiale sau Muzeul Masoneriei. Acestora li se adaugă un alt obiectiv istoric, calea ferată Oraviţa – Anina, prima cale ferată montană din România, care datează din 1863. Acum un alt obiectiv începe să prindă viață după cum a declarat edilul Dumitru Ursu:

„Păstrarea în siguranță a patrimoniului istoric, cât și necesitatea creșterii atractivității orașului nostru ca destinație turistică, două dintre direcțiile principale de dezvoltare a Oraviței, au condus la ideea înființării, în clădirea vechii primării, a unui muzeu care să reunească vestigii ale multi culturalității specifice zonei noastre: ,,MUZEUL DE ISTORIE A CULTURII VĂII CARAȘULUI”

Acesta va cuprinde 19 săli având tematici ca: Istorie prefeudală și feudală; Istorie, secolele XVIII – XIX; Multi culturalitate; Etnii / etnografie;  Specificul cărășean în cultura română și europeană; Cultură, artă și tradiție;  Priorități științifice bănățene. Alături de spații tehnice, birouri, toate celelalte spații vor fi amenajate corespunzător din punct de vedere muzeistic și dotate cu mobilier și echipamente tehnice performante. Un aspect inedit este dotarea muzeului cu statuete din ceară, reprezentând chipul tuturor personalităților care au trecut prin orașul nostru.

Tot în cadrul muzeului va fi organizat un punct de informare turistică pentru promovare și ghidajul turiștilor în zonă. Proiectul a fost construit pe o Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (D.A.L.I.) din anul 2013, când am încercat obținerea de finanțare prin fonduri norvegiene. Depus în noiembrie 2016 și declarat respins, după actualizarea indicatorilor din DALI, l-am redepus spre finanțare în anul 2017, când a fost aprobat. Contractul a fost semnat în 19.06.2017. Procedura de achiziție de lucrări, lansată în decembrie 2019 în SICAP, s-a anulat, prin ne-depunerea de oferte. A fost reluată procedura în ianuarie 2020, iar în 17 martie 2020 a fost semnat contractul de lucrări, în momentul de față lucrările se află în desfășurare. Valoarea totală a proiectului este de 5.475.928,71 lei“.

Acest proiect de investiții s-ar putea finaliza până la sfârșitul anului viitor, a mai precizat primarul orașului Oravița Dumitru Ursu.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Ionuțica

    Frumos , dar ca facem cu drumul din oraș? E o toată bătaie de joc si lipsă de respect la adresa cetățenilor. Pe aici o sa vină vizitatorii?

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei