Ne afectează sau nu plecarea celor 14-15 mii de medici din România?

a

Într-o discuție telefonică purtată cu președintele Colegiului Medicilor din România dr Gheorghe Borcean, acesta a reiterat răspunsul oferit jurnaliștilor de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, un ziar „adevărat, neafiliat“, referitor la pasibila existență a unui disconfort în sistemul sanitar românesc, produs de plecarea masivă, în ultimii ani, a medicilor români:

„Da, acest disconfort există; dacă acum aveam cu 14 – 15 mii de medici mai mult în țară, eram mai puternic, mai organizați, mai apți să luptăm cu ceea ce se întâmplă acum din punct de vedere sanitar-epidemiologic. Există o migrație din locurile mici spre centre medicale mai mari, la fel cum există o migrație din marile centre și nu numai spre exterior. Amândouă sunt la fel de malefice. În discuția ci jurnalistul german, acesta m-a întrebat, la modul teoretic, dacă aș avea posibilitatea să discut cu președintele Franței, ori cu cancelarul Germaniei, ce le-aș spune. Am spus că România ar merita o compensație pentru faptul că în Germania sunt 4900 de medici de origine română, care dau servicii de sănătate unor cetățeni care nu au contribuit la formarea acelor medici, spre deosebire de cetățenii români care au investit în formarea unui medic aproape 100 de mii de euro; cam asta este suma care se cheltuie pentru formarea unui medic“.

aa

„Trăim într-o lume liberă și există libertatea de mișcare; nici nu se poate pune problema de a cere sume de bani pentru aceste plecări. Era vorba de o recompensă morală pe care România o merită. Aș vrea să facem împreună un calcul: să zicem că sunt 14 mii de medici care au plecat din România în ultimii 10 ani, în fiecare investindu-se cel puțin 100 de mii de euro pentru a putea fi formați, avem un miliard și jumătate de euro, ca să nu mai punem la socoteală IT-iștii, inginerii, profesorii și multe alte categorii profesionale. Ce am fi făcut noi dacă aveam un miliard și jumătate de euro în plus? Câte spitale construiam, câtă tehnică de laborator pentru testarea în masă a populației, câți reactivi, câte medicamente, câte echipamente de protecție….“

În finalul discuției l-am rugat pe președintele Colegiului Medicilor din România dr Gheorghe Borcean să adreseze un mesaj celor din linia întâi a luptei cu noul coronavirus: „Eu nu aș vrea să devin incorect politic, dar îmi asum chestia asta și mesajul este „Hristos a Înviat“. Nimic nu este întâmplător în lumea asta și toate au o semnificație“.

 

Dan AGACHE

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei