Nestematele care au clădit istoria unui oraș – Fosta clădire a UFET-ului

UFET Oravita

Fosta clădire a UFET-ului a găzduit, de-a lungul celor peste 200 de ani de existență, mai multe instituții publice ale vremii. Ea este trecută în lista monumentelor istorice în anul 1993, când în clădire funcționau birourile SETTPPL Caraș-Severin, Divizia Oravița, iar din 1998 și până în prezent, clădirea a fost abandonată și se află într-o stare avansată de degradare.

Așa cum vă promiteam, în momentul lansării inițiativei de a aduce la cunoștința publicului larg istoria clădirilor din orașul Oravița, în parteneriat cu Primăria Oravița, Serviciul de Urbanism, vom începe această călătorie în timp și astăzi vă vom prezenta istoricul fostei clădiri a UFET-ului. Construcția este prezentă pe o gravură din anul 1774, realizată la o litografie din Graz, ceea ce înseamnă că ea este construită anterior. Pe lista monumentelor Istorice figurează ca datare sec. XVII-XVIII (1837).

Citește și: Nestematele care au clădit istoria unui oraș

După 1720, pe structura proiectelor comisiilor de edificare Angret-Steinlein, la Oravița ia ființă un birou al oficiului locuințelor, primul sediu se afla instalat în cvartalul clădirilor din fata viitorului teatru, imobile vizibile și pe gravura mai târzie, din 1774, realizata la o litografie din Graz. În 1796, Simon Horvath senior, primul proprietar al minelor de aur “Elisabetha”, dobândește pentru familia sa, clădirile scunde din acest cvartal, iar în clădirea cu etaj funcționau birouri ale Oficiului Montanistic și un laborator de coacere a minereului de cupru în vederea studierii rezistenței sale la prelucrare.

În 1802, în clădire e amenajată biblioteca Districtului Minier pusă la punct de economistul Ion Constantini, unul din titularii listelor de colectă publică pentru ridicarea Teatrului Vechi. Din acel an statutul clădirilor din cvartal are alt specific.

Între anii 1802-1854 clădirea are utilități și spații destinate activităților integrate problemelor pendinte de Oficiul Minier/Direcția Montanistică.

Între anii 1855-1902 sedii pt: Direcția Forestieră StEG, Serviciul de Geologie și Geodezie al transporturilor feroviare (lângă teatru funcționând o școala de pregătire a cadrelor tehnice pentru căile ferate din zonă).

1904-1917 Secție geografică a StEG.

1917-1918 Imobilul este amenajat ca spital pentru răniții aduși de pe frontul austro-român.

1920-1945 Sedii ale Direcției de Statistică si demografie a UDR, Direcției Forestiere, locuința oficiala a directorului Cruglicov, al Serviciului Geologie-Geodezie si Expertize Geomagnetice ale UDR.

1947-1968 Sediul Ocolului Silvic raional.

1969-1989 Sediul UFET Oravița.

1990-1998 Sediul birourilor și serviciilor SETTPPL Caraș-Severin, Divizia Oravița.

1993  Clădirea e trecută pe lista monumentelor istorice, dar nicio instituție nu își asumă administrarea ei.

1998 Trece în proprietatea firmei SC CODA SERV SRL până în anul 2012 când imobilul este preluat de Orașul Oravița.

1998-2016 Imobil abandonat, în stare de degradare avansată.

UFET Oravita 2

2016-până în prezent, face obiectul unui proiect de reabilitare și refuncționalizare aflat în faza de obținere a finanțării, mai multe detalii despre acest proiect puteți afla din linkul de mai jos.

Citește și: Încă o finanțare europeană pentru Oravița! Fosta clădire a UFET-ului urmează a fi restaurată și transformată în muzeu

Notă: Datele istorice sunt extrase din „Monografia Orașului Oravița”, de prof. Ionel Bota. Articol realizat pe baza materialelor publicate pe site-ul Serviciului de Urbanism al Primăriei Oravița.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei