Nicolae Doran, luptător anticomunist, la loc de cinste, alături de alți eroi, în comuna natală – Ciclova Română

Nicolae Doran

Ciclova Română pune la loc de cinste trecutul! În Parcul Central din comună din Valea Carașului, eroii sunt cinstiți cum se cuvine și, începând de ieri, pe lângă monumentele și plăcile comemorative ale celor care și-au jertfit viața pentru poporul român, atât în primul război mondial, cât și în cea de-a doua conflagrație mondială, luptătorul anticomunist, Nicolae Doran, are un loc de cinste alături de eroii neamului din localitatea cărășeană.

Moment emoționant în Parcul Central din Ciclova Română ieri, de Sfânta Parascheva, când oficialități ale administrației publice locale și ale bisericii, oameni de cultură, familia și sătenii au asistat la dezvelirea plăcii comemorative în memoria celui care a fost Nicolae Doran.

Nicolae Doran, un adevărat patriot şi neînfricat luptător, care a opus rezistenţă împotriva regimului comunist  instaurat după război, în România, a fost comemorat, astăzi, prin amplasarea unei plăcii comemorative pe monumentul eroilor din Ciclova Română. 55 de ani a fost dat uitării, securitatea ţinând bine ascunse detaliile despre arestarea lui, torturile închisorii şi executarea lui din anul 1952. Abia în anul 2007, familia eroului află că acesta a fost împuşcat la Pădurea Verde, în Timişoara.

Doran, fost comisar în Oraviţa, a aflat din timp ordinele de execuţie venite de la Bucureşti pentru mulţi din Ciclova, Oraviţa şi împrejurimi. El nu a executat pe nici unul dintre cei somaţi de securitate, din contră, i-a înştiinţat pe toţi şi i-a ajutat să fugă, să scape de “fiară bolşevică”, după cum spunea un sătean din Ciclova. Într-un final, a venit ordin de arest şi execuţie chiar pe numele lui, astfel că a fost nevoit să ia calea codrilor, ascunzându-se în munți cu mai mulţi camarazi din Ciclova şi satele vecine, aflaţi în aceeaşi situaţie. Timp de trei ani au pribegit în munţii din jurul Oraviței, luptând neînfricați împotriva Securităţii care îi urmărea, având cu ei în inimă doar frica de Dumnezeu şi dragostea de patria românească. Fiind trădaţi, câţiva din grup au fost prinşi, printre care şi liderul lor, Nicolae Doran. A fost dus la închisoarea „Popa Şapcă” din Timişoara, unde a fost ţinut în arest şi torturat timp de un an, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns cei 3 ani petrecuţi în munţi. Sfârşitul tragic se întâmplă la Pădurea Verde, când în data de 7 Mai 1952 este executat prin împuşcare.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157687897507404″]

Ziua de azi a avut o încărcătură emoţională aparte, deoarece s-a realizat încă un pas important în combaterea uitării unuia dintre eroii martiri ai ţinutului nostru cărăşean. În memoria lui şi a celor care au scris cu propriul sânge o pagină din istoria rezistenţei anticomuniste a Văii Caraşului  («Valea Plângerii » , cum o numeşte Iosif Brânzei, nepotul lui Nicolae Doran, în titlul primului său volum dedicat eroului), am încercat şi noi,  astăzi, să «zidim » o piedică în calea uitării!”, ne-a declarat cu emoție, Ruben Doran, vicepreședintele Asociației „Mihai Eminescu” din Viena, descendent al patriotului și martirului ciclovean, Nicolae Doran.

Evenimentul comemorativ a fost posibil și cu sprijinul:

  • Primăriei Ciclova Română – primar Gheorghe Percea;
  • Centrului Cultural Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” Oraviţa – Ionel Bota – director, Ion Ghe. Chiran – documentarist, Lorin Cimponeriu – restaurator, Cristi Ghinea – restaurator;
  • Asociaţiei Culturale „Mihai Eminescu” Viena -Ruben Doran – vicepreşedinte.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei