Noi pași spre realizarea conductei de gaze naturale BRUA, ce va străbate și 9 localități din Caraș-Severin!

modelmic

 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a acordat un împrumut de 278 de milioane de lei (60 de milioane de euro) companiei Transgaz pentru construcția conductei de gaze naturale BRUA între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria. Costul total al proiectului ce va străbate și județul Caraș-Severin este de 479 de milioane de euro.

Conducta de gaze naturale va avea o o lungime totală de 1318 km. Prima fază a proiectului include construirea unei conducte de 478 km între nodul tehnologic Podișor lângă București și cel din Recaș, în vestul țării, precum și instalarea sistemelor de supraveghere hardware și software, a tehnologiilor de comunicații și a trei stații de compresoare de gaz care vor fi să fie plasate de-a lungul traseului.

Pe lângă finanţarea BERD, Transgaz inves­teşte 149 milioane de euro, Uniunea Europeană oferă un grant de 179 milioane de euro şi Banca Europeană de Investiții contribuie cu un împrumut de 50 de milioane de euro. Diferența va fi acoperită de alţi creditori.

În ceea ce privește terenurile aflate pe traseul conductei BRUA, acestea vor fi scoase temporar din circuitul agricol, fără acordul proprietarului, urmând ca ulterior să se emită un alt act normativ prin care să se precizeze dacă vor fi despăgubiți cu bani sau li se va da un alt teren, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Energiei.

Traseul conductei va traversa teritoriul judeţelor Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. În județul Caraș-Severin, conducta va fi situată pe teritoriul administrativ al comunelor Băuţar, Marga, Zăvoi, Glimboca, Obreja,  Constantin Daicoviciu, Sacu, al oraşului Oţelu Roşu şi al municipiului Caransebeş.

foto: adevarul.ro

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei