Presa cărăşeană şi prietenii ei mai fac mâine un pas în promovarea iei româneşti

ie-mmm

Centrul civic al Reşiţei se va lumina joi, 12 iunie, pentru că iubim ia românească şi o îmbrăcăm pentru o nouă etapă în promovarea valorilor naţionale!

IA ROMÂNEASCĂ şi BRÂUL BĂNĂŢEAN – repere definitorii ale identităţii naţionale şi regionale – vor fi puse în valoare printr-un eveniment cultural puternic mediatizat de presa cărăşană, precizează din partea organizatorilor Camelia Duca. Metarsis, activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană, cu sprijinul Primăriei Reşiţa şi al tuturor instituţiilor de presă din Caraş-Severin reunesc în centrul Reşiţei oamenii care apreciază frumosul valorilor cu care ne mândrim.

Pornit anul trecut din iniţiativa a doi jurnalişti reşiţeni, soţii Paula şi Vasile Neamţu, evenimentul a fost unul de impact, promovarea iei româneşti, câştigând adepte în rândul reşiţencelor de toate vârstele, întreaga presă cărăşană mediatizând unul dintre reperele româneşti definitoriu peste TIMP. Anul acesta vom adauga CONTRATIMPUL brâului bănăţean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte pe care Eftimie Murgu îl definea plastic “sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”“, a mai menţionat Camelia Duca.

Mâine vor fi lansate şi concursuri tematice de desen, fotografie şi videoclip cu finalitate 24 iunie 2014- ZIUA INTERNAŢIONALĂ A IEI ROMÂNEŞTI. Tot mâine, artistul plastic Bogdan Piperiu va expune în centrul Reşiţei o lucrare de mari dimensiuni,  inspirată de frumuseţea portului românesc, el fiind şi cel care a realizat grafica şi imaginea evenimentului aflat sub sigla Metarsis.

Îmbrăcaţi joi, 12 iunie 2014, o ie sau o “chimeşă”, veniţi la ora 16:00 în Centrul Civic să ne prindem “cu fală” într-un brâu banăţean, în semn de respect faţă de valorile naţionale şi faţă de strămoşii nostri. Pentru ca toate DORURILE nostre sunt eternizate în IA românească şi toata FALA bănăţeană este articulată în melodiile cântate pe “timp” şi jucate pe “contratimp” într-o relaţie desăvârşită dintre muzicanţi şi dansatori. Veniţi să mărturisim demnitatea românească şi să arătăm lumii întregi cine suntem - este îndemnul lansat de organizatori.

iie-m

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Roman

  Chiar nimeni nu stie ca este corect IIA romaneasca? Pe toate afisele si site-urile de stiri din Caras-Severin apare aceeasi greseala! Vai de limba romana…

  Raspunde
  1. Laura Piperiu

   Aveti dreptate. “Iie” este forma veche, corectă a cuvântului care defineşte bluza ţărănească românească. Trebuie să adaug că nici forma scurtă “ie” nu este incorectă, ci a intrat în uzul limbii române. Pentru că nici o variantă nu este greşită, consider că fiecare dintre noi poate utiliza cuvântul aşa cum simte.
   Vă ofer o definiţie din dex: ÍE, ii, s. f. 1. Bluză femeiască caracteristică portului național românesc, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și împodobită la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei în motive geometrice, cu fluturi, cu mărgele etc. 2. (Înv. și pop.) Parte a corpului la unele animale, reprezentată printr-o îndoitură a pielii. — Lat. [vestis] linea. Sursa: DEX ’09 (2009)
   Iată şi varianta pe care o vedeţi dumneavoastră ca fiind corectă: íie (-íi), s. f. – Bluză țărănească, un fel de cămașă din pînză de in, cu pieptul brodat în șiruri colorate. – Var. ie. Lat. lῑnea „de pînză” (Cipariu, Gram., 90; Densusianu, Hlr., 158; Pușcariu 774; REW 5064; DAR), cf. alb. ljinë (Philippide, II, 644), sard. lindza (Wagner 109), fr. linge.
   Sursa: DER (Dicţionarul Etimologic Român) (1958-1966)

   Raspunde
   1. Roman

    Din păcate, aveţi dreptate doar în ceea ce priveşte forma IE (sg.), II (pl.), dar având în vedere că s-a folosit forma mai veche, corect era “promovează iia românescă”.
    Gândiţi-vă şi la felul în care citim propoziţia respectivă! Nu cumva se “simte” nevoia a doi de “i”?

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei