Nou val de caniculă! Cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în vestul țării!

modelmic

România se va confrunta în perioada următoare cu un nou val de caniculă. Cele mai ridicate temperaturi vor fi înregistrate în următoarele două săptămâni în vestul țării, deși acestea nu vor mai ajunge totuși la valorile de 38-39 de grade celsius, conform prognozei prezentat de Administrația Națională de Meteorologie și valabile pentru intervalul 4-16 august. 

În Banat, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi, astfel că în toată regiunea se va instala şi se va intensifica din nou canicula, media maximelor termice fiind în creştere de la 32 de grade, în data de 3 august, la aproximativ 36 de grade, în zilele de 6-7 august. Va urma o uşoară răcorire în perioada 8-10 august, când maximele vor fi de 33-35 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic ridicat, local canicular.

Aceeaşi evoluţie este estimată şi în regimul valorilor nocturne, acestea urmând a fi, în perioada 4-7 august, dar şi în a doua săptămână a intervalului, în medie de 18-19 grade, însă local temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. O uşoară scădere de temperatură va fi posibilă în perioada 9-11 august, când vor fi medii ale minimelor de 16-17 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar pe parcursul celor două săptămâni, doar izolat fiind posibile ploi slabe, de scurtă durată.

În Crişana, procesul de încălzire a vremii din prima săptămână se va concretiza prin creşterea valorilor maxime de temperatură de la medii de 32-34 de grade, în primele zile, la aproximativ 36 de grade în perioada 6-8 august, când va fi caniculă în toată regiunea. Va urma o uşoară diminuare a regimului termic diurn în perioada 9-10 august, când maximele vor fi de 33-35 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic ridicat, local canicular.

În Transilvania, în intervalul 3-7 august, vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel că în vestul şi sud-vestul regiunii se va instala din nou canicula, temperaturile maxime urmând să crească de la o medie de 30-31 de grade la aproximativ 34 de grade, în data de 6 august. Va urma o uşoară diminuare a regimului temperaturilor în perioada 8-10 august, când maximele vor fi în jurul a 32 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic foarte ridicat, local canicular.

În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi în încălzire, astfel că local se va instala din nou canicula, media maximelor termice fiind în creştere de la 31 de grade, în data de 3 august, la aproximativ 35 de grade, în data de 7 august. Va fi posibilă o uşoară scădere de temperatură în perioada 8-10 august, când maximele vor fi de 33-34 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic ridicat, local canicular.

În Moldova, în intervalul 3-7 august, vremea va continua să se încălzească de la o zi la alta, astfel că în sudul regiunii se va instala din nou canicula, temperaturile maxime urmând a creşte de la o medie de 30-31 de grade la aproximativ 33 de grade, în data de 6 august. Tendinţa pentru restul intervalului va fi către un regim termic foarte ridicat, local canicular, cu o posibilă uşoară răcorire în jurul datei de 8 august.

În cea mai mare parte a intervalului, în Dobrogea, vremea va fi călduroasă, astfel că temperaturile maxime se vor menţine în general la o medie de 30-32 de grade, iar în vestul zonei izolat va fi caniculă, cel mai probabil în a doua săptămână. Minimele termice vor fi de 20-22 de grade, valori mai mici (aproximativ 19 grade, medie regională) urmând a se înregistra în primele nopţi.

În Muntenia, vremea va deveni călduroasă în toată regiunea, astfel că vor fi maxime termice în medie de 33-34 de grade. Pe parcursul primei săptămâni va fi caniculă izolat la câmpie, iar în cea de-a doua, estimările indică un posibil val de căldură mai intens şi persistent.

În Oltenia, vremea va deveni călduroasă în toată regiunea, astfel că vor fi maxime termice în creştere de la o medie de 31-33 de grade în primele zile, la 34-35 de grade, în jurul datei de 6 august, când local va fi caniculă. După un scurt interval cu temperaturi ceva mai scăzute (perioada 8-9 august), prognoza indică un posibil val de căldură mai intens şi mai persistent.

La munte, vremea se va menţine caldă pe parcursul celor două săptămâni, fără variaţii termice semnificative, astfel că maximele vor fi, în medie, între 21 şi 24 de grade, iar minimele de 13-14 grade, mai scăzute în primele nopţi. Intervalul de referinţă va fi caracterizat de un regim pluviometric în general deficitar, ploi de scurtă durată fiind de aşteptat doar izolat, în special în jurul datei de 6 august.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei