Noul proiect legislativ al senatorului Ionuț Chisăliță scutește persoanele declarate invalide de vizitele absurde la comisiile de reevaluare!

Chisalita proiect legislativ

Senatorul cărășean Ionuț Chisăliță a pregătit un proiect de lege care are în vizor toate persoanele ce beneficiază de pensie de handicap sau de invaliditate, scutind, prin modificarea legislației actuale, eforturile pe care le fac aceste persoane pentru a îndeplini toate criteriile cerute de comisiile de evaluare.

Ideea acestui proiect este aceea de a nu mai chema persoanele cu handicap grav și accentuat la comisiile de expertiză pentru reevaluare, așa cum se întâmpla până în prezent, vorbesc de semeni de-ai noștri care nu au, fie un braț, fie un picior, fie sunt lipsite de ambele brațe sau picioare. Este o absurditate să spui că o persoană care și-a pierdut un membru sau două membre se mai pot recupera! Ceea ce îmi doresc să modific  prin acest proiect legislativ este ca aceste persoane, în loc să se mai ducă la comisiile de expertiză, din momentul în care au dobândit certificatul de încadrare grad permanent, să fie luate în evidența medicilor de familie, cei care îi pot îndruma spre centrele de recuperare și în clinicile de specialitate. Oricum, comisiile de expertiză nu se pot pronunța asupra modului în care aceste persoane s-au recuperat. De aceea consider că este nefiresc ca aceste persoane, cu grad permanent de handicap, să fie chemate din doi în doi ani de către aceste comisii! Acest lucru îl poate face doar un medic specialist de la spitalele de recuperare, recomandarea pentru aceste unități medicale revenind în sarcina medicilor de familie“, ne-a declarat senatorul Chisăliță.

Practic, vizând principiile demnității, autonomiei, ale egalității de șanse și drepturi, senatorul Ionuț Narcis Chisăliță vine încă odată prin acest proiect de lege, cu același aplomb, să întărească dreptul cuvenit persoanelor cu dizabilități de a beneficia de măsuri create pentru a le asigura independența, integrarea socială și ocupațională și participarea la viața comunității.

După cum afirmă senatorul Chisăliță, „sistemele noastre, cum este cel educațional, de transport, de sănătate, de locuit, cel ocupațional, precum și posibilitățile de petrecere a timpului liber sunt create și construite pentru a satisface nevoile a 90% din populație. Restul de 10% îl reprezintă sectorul persoanelor cu dizabilități, care nu se pot folosi de aceste sisteme fără a primi ajutor, iar într-un stat democratic, serviciile sociale au un rol extrem de important pentru diminuarea situațiilor de vulnerabilitate apărute ca urmare a modificărilor sociale sau economice. Ca atare, într-un asemenea context, sprijinul financiar pentru aceste persoane trebuie să fie orientat către soluții concrete, facile și conforme posibilităților reale ale beneficiarilor“.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, inițiată de senatorul social-democrat Ionuț Chisăliță, a fost înregistrată oficial la Camera Senatului, unde urmează să fie introdusă în dezbatere.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei