„Nu avem studenți”! Lipsa studenților a cauzat declinul UEM, corupția doar l-a amplificat!

modelmic

 

Universitatea reșițeană se află în impas, după ce faptele de corupție din această vară au blocat finanțarea de la Minister, lucru care a cauzat intrarea unității de învățământ superior într-un impas greu de trecut.

 

Rectorul UEM, Doina Frunzăverde ține totuși să sublinieze faptul că această situație era deja așteptată de mai bine de doi ani, și asta pentru că în ultima perioadă, județul Caraș-Severin nu a mai dispus de suficienți studenți care să acopere programele de studii puse la dispoziție.

Practic, universitatea reșițeană, ca orice altă universitatea regională, era finanțată în funcție de numărul de studenți, existând o alocație bugetară venită de la Minister pentru fiecare student în parte. Cum numărul cărășenilor înscriși anual la studiile de licență sau master a scăzut considerabil în ultima perioadă, nemaiputând să acopere nici măcar locurile bugetate, era de așteptat ca și finanțarea de la Minister să fie oprită, după cum explică Doina Frunzăverde.

„Problema universității este lipsa de fonduri la ora actuală, cauzată de lipsa studenților. Finanțarea se face în funcție de numărul de studenți și există o alocație bugetară care se acordă pentru fiecare student școlarizat. Orice instituție de învățământ superior își calculează în funcție de costurile pe care le are, specifice instituției, care este numărul minim de studenți pe care îi poate școlariza pe programele de studii în așa fel încât să își acopere din veniturile primite de la Minister, în funcție de acest număr de studenți, toate costurile.

În momentul în care veniturile nu mai acoperă costurile, instituția respectivă are o problemă. Universitatea Eftimie Murgu din Reșița este o universitate regională aflată într-o regiune care la ora actuală nu îi mai furnizează suficienți studenți pentru ca instituția să își poată asigura din veniturile pe student, acoperirea tuturor cheltuielilor lunare.

Nici măcar fondul de salarii nu este acoperit momentan din alocația pe care o primim de la Minister, acest lucru nu este o noutate nici pentru colegii mei, nici pentru comunitate, nici pentru Minister, pentru că noi existăm de doi ani și jumătate cu ajutorul venit din fondul de dezvoltare regională, dar suntem universitatea cu cel mai mic număr de studenți”, a menționat Doina Frunzăverde.

Astfel, după spusele rectorului UEM, inevitabil se ajungea la fuziune prin absorbție cu o altă universitate care să poată susține, ca și centru propriu, unitatea școlară din Caraș-Severin. Ce-i drept, situația profesorilor corupți care au defăimat imaginea UEM la nivel național, a amplificat considerabil declinul acesteia, și automat decizia Ministerului de a nu mai finanța universitatea reșițeană.

 

Nici 50 la sută din locurile bugetate nu au fost acoperite!

 

În urma primei sesiuni de admitere la studiile de licență, nici măcar jumătate din locurile la buget nu au fost acoperite. Mai exact, din cele 380 de locuri disponibile la studiile de licență, doar 185 au fost ocupate după prima sesiune de admitere, restul de 195 fiind puse la bătaie în această perioadă, în cadrul celei de-a doua sesiuni.

De asemenea, la studiile de master, din totalul de 240 de locuri disponibile, doar 190 au fost ocupate în sesiunea din iulie, 50 fiind încă disponibile.

„După prima sesiune de admitere la licență, nu am ocupat nici măcar jumătate din locurile la buget. Nu avem studenți! Situația nu ne dă niciun motiv să sperăm că pe viitor lucrurile se vor îmbunătăți astfel încât să ne putem încadra în baremul alocat de Minister.

Oricum, UEM va rămâne o instituție a județului Caraș-Severin. Problema care se pune la ora actuală este dacă această instituție mai poate exista singură, sau trebuie găsită o soluție pentru a putea exista într-o altă structură.

Oricum, instituția a fost, este și va fi a județului nostru și va oferi învățământ superior în primul rând tinerilor din județul Caraș-Severin, nu se va schimba nimic în acest sens decât poate faptul că pe viitor vor veni studenți mai mulți și din alte județe în așa fel încât instituția să își poată asigura fondurile necesare pentru a exista.

O Reșiță fără universitate este de neconceput. Că această instituție are o formă sau alta de organizare nu cred că interesează atât de mult comunitatea locală și județul Caraș-Severin, ci faptul că ea trebuie să existe. Atâta timp cât regiunea nu are temei legal pentru a putea susține o universitate regională, iar finațare vine de la Minister, regiunea nu o poate susține decât moral”, a mai adăugat Doina Frunzăverde, rectorul Universității Eftimie Murgu din Reșița.

Atât Senatul UEM, cât și Senatul Universității de Vest din Timișoara, se vor reuni joi într-o ședință pentru a pune la punct ultimii pași spre fuziune.

 

Alexandra JURCA

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei