Nu se vrea sau nu se poate? Asistența medicală primară, în continuare deficitară în județul Caraș-Severin!

modelmic

Deficitul de medici, de la cei de specialiști până la cei de familie, nu mai este o noutate în județul Caraș-Severin, fiind o problemă asupra căreia s-a atras deja atenția de zeci de ani. Pe marginea subiectului s-a vorbit de nenumărate ori, fără ca situația să se schimbe însă câtuși de puțin. Oamenii sunt puși în continuare pe drumuri atunci când au nevoie de specialiști, iar în ceea ce privește serviciile de prevenire, care de multe ori ar putea salva vieți, ele sunt inexistente în multe zone ale județului.

Nu toate zonele administrativ teritoriale din Caraș-Severin sunt acoperite cu asistență medicală primară și aici mă refer la medici de familie, în ciuda eforturilor făcute de DSP. Și nu numai medicii de familie sunt o problemă. În județul Caraș-Severin stăm destul de rău și cu privire la asistenții comunitari. Stăm foarte rău și cu asistenții medicali care desfășoară activitate cu grupurile defavorizate”, a precizat în cadrul unei conferințe de presă susținută săptămâna aceasta, Dan Miloș, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin.

modelmic

După cum s-a arătat de nenumărate ori de-a lungul anilor, de multe ori medicii de familie evită să își deschidă cabinete în anumite zone din motive ce țin de: relația deficitară cu autorităţile locale, condiţiile nesatisfăcătoare de cazare, salariul care nu acoperă cheltuielile la care se adaugă şi naveta, lipsa dotărilor şi echipamentelor necesare şi absenţa sau pregătirea slabă a asistenţilor medicali.

Se știe că medicii de familie au o listă cu pacienți și în satele sau localitățile mai izolate nu au pacienți destui. Unii de deplasează dintr-un loc în altul, sau la una din comune consultă și oameni din alte sate. Ei sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, noi încercăm pe cale instituțională să discutăm cu ei să îi convingem, să insistăm să meargă acolo unde nu sunt, dar nu îi putem din păcate obliga sau repartiza. Acesta este sistemul, ei au o profesiune, să zicem, semi-liberală, și acolo unde lor le ies, neoficial, socotelile cu listele de pacienți ca să poată să funcționeze, acolo se duc. Pe de altă parte, este și un apanaj al comunităților locale, există primari buni care le renovează și le oferă cabinete, spații de locuit, le dau și lemne de foc iarna”, a adăugat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros.

modelmic

 

Subiectul asistenței medicale primare deficitare în județul Caraș-Severin a fost readus în atenție cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, marcată anual pe data de 7 aprilie. Tema din acest an o reprezintă, la fel ca în 2018, acoperirea universală cu servicii de sănătate preventive. În România, indicele de acoperire a serviciilor de asistență medicală este de 72%, în timp ce la nivel european este de 80%.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei