O călătorie cu peripeții pe calea ferată Oravița – Anina!

modelmic

Unde-s mulți puterea crește”, probabil acestea vorbe le-au avut în gând pasagerii care au circulat recent cu trenul pe ruta Oravița – Anina și care nu ezitat să dea o mână de ajutor pentru îndepărtarea unui copac căzut pe șine.

„Plecasem de mai bine de o oră din Oravița. Eram din ce în ce mai cuprinși de frumusețea peisajului. Dintr-o dată trei «claxoane» ale mecanicului ne pun în alertă și o frână bruscă ne confirmă ca ceva s-a întâmplat. Nu știam ce poate să fie, aici unde nici un alt tren nu circulă și nici localități nu sunt în preajmă.

Ne dăm toți jos din tren și vedem că un ditamai copacul căzuse în fața trenului. Mecanicul era mai mult ca sigur că aici rămânem blocați până vin ajutoare de la Oravița. Totuși, turiștii nu au fost de acord și punându-și forța împreună în câteva minute au eliberat linia”, se arată pe pagina de Facebook Banatul Montan – ghidul tău turistic, unde a fost postat și un filmuleț cu întreaga întâmplare:

 

 

Calea ferată Oravița – Anina, cunoscută și sub denumirea de Semmeringul Bănățean, este considerată de mulți cea mai frumoasă linie ferată din sud-estul Europei. Formată din 14 tunele săpate în bună parte în stâncă şi 10 viaducte peste văi adânci, Anina-Oravița este considerată o capodoperă în materie de construcţii de căi ferate. Marea artă a construcţiei acestei căi ferate constă în faptul că are o înclinare de 20 la mie, faţă de celelalte căi ferate normale care au o înclinare de 14 la mie. O altă izbândă tehnică a acestei linii sunt curbele care au o rază de numai 114 m, faţă de 150 m cât este de obicei limita minimă.

Autorul volumului „Ghidul turistic al Banatului Montan”, care a văzut lumina tiparului în urmă cu câțiva ani, este profesorul Gheorghe Popovici, care și-a dorit să promoveze frumusețea zonei, să îi ajute pe turiști să descopere sau să redescopere tot ce are de oferit Banatul de munte.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei