O mai punem de-un mall?

modelmic
Reşiţa este de câţiva ani buni pe o pantă descendentă în industria siderurgică, în cea a construcţiilor de maşini, utilaje grele, motoare navale, în producţia de armament la IMR, altădată adevărate branduri în lume, renumite pentru calitatea serviciilor efectuate şi pentru meseriaşii de primă mână care lucrau pe platforma industrială a Reşiţei.

Ce s-a întîmplat cu CSR, ştie toată lumea. La începutul anilor 2000 s-a încercat privatizarea CSR cu americanii de la Noble Ventures. Care americani au venit în Reşiţa doar cu promisiuni şi fără nici o leţcaie în buzunare, iar banii care îi aveau, erau şi ăia împrumutaţi de compania americană Levy. După vreo şase ani de procese şi mai săraci cu vreo 5 milioane de dolari, cam atît a costat apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington, statul român redevine acţionar. Doar că aventura cu Noble Ventures a costat România o căciulă de bani, nepriceperea şi imbecilitatea oamenilor politici ai vremii au dus de râpă siderurgia reşiţeană şi dacă atunci, la București erau băgate în seamă unele rapoarte ale SRI-ului, rapoarte în care era scris negru pe alb că americanii sunt ţepari, azi vorbeam altfel despre CSR. De ce nu s-a vrut să se dea crezare acelor rapoarte e o cu totul altă discuţie şi probabil unii decidenţi din acea perioadă ar cam trebui să facă o excursie prelungită pe la Rahova.

În privinţa Arsenalului, aceeaşi poveste,ceea ce cândva era mândria Reşiţei, iar meseriaşilor din fabrică li se dusese vestea, azi e ţinută în conservare de o mână de oameni.Şi peste Arsenal au trecut miniştri peste miniştri, au promis, au pozat în Feţi Frumoşi…şi au plecat. Dacă acum ceva timp nemţii de la Rheinmetall erau interesaţi de revigorarea Arsenalului, acum nimeni nu spune nimic, nici că e albă, nici că e neagră.

UCMR-ul, bineînţeles, nu a scăpat de modificări, toate culminând cu ţeparul de Chebuţiu, care, vrem nu vrem, a făcut din UCMR ogradă proprie şi pedeapsa primită este infimă în raport cu mizeriile, care până la urmă au afectat reşiţeanul. Iată, a venit şi rândul platformei Mociur, mai deunăzi platforma a fost vândută în cadrul unei licitaţii cu un singur ofertant, o procedură ciudată care nu poate fi numită licitaţie, dat fiind faptul că singurul ofertant care a şi achiziţionat caietul de sarcini , este firma CEETRUS, filiala imobiliară a grupului Auchan, firmă care a intrat în posesia celor cca 22 ha. Că Auchan are intenţii bune, asta o va dovedi viitorul apropiat, deşi se spune că pe locul platformei va fi construit un mall, iar primăria va trânti în imediata apropiere și un Aqualand. Parcă avem prea multe Dedemanuri, Kauflanduri şi Lidl într-un oraş care respiră din ce în ce mai greu.

Vestita fabrică de confecţii de la Renk s-a dezintegrat atît de repede, că reşiţenii au uitat că a existat şi cum e în trend, pe locul fabricii va fi construit un Lidl!

Astfel, viitorul e roz pentru reşiţean, acesta va fi îmbătat de oferte, care mai de care avantajoase, doar că buzunarul acestuia nu prea ţine cont de oferte şi în acest timp reşiţencele muncesc pe brânci în Austria şi Italia, badantele românce şi-au construit o reputaţie de muncitori serioşi în toată Europa. Meseriaşii buni pleacă pe capete din oraş, medicii de asemenea, se destramă familii, se distrug destine, iar noi, noi ce facem ?

Întreb şi eu, retoric, politicianul român, cum e fraţilor cu chestia aia , aia cu nu ne vindem ţara ? Voi vă mai suportaţi, aleşilor, ăştia din ultimii 30 de ani, atunci când vă priviţi în oglindă ?

Adi NICA

Stiri similare

9 Comentarii

 1. adire

  bine punctat. si iata a mai aparut unul, primarul orasului, ce ar vrea sa scoale mortii din morminte, sa aduca resitenii plecati, acasa. cu ce si pt ce s-ar mai intoarce vreun resitean plecat in urbea natala, cind aproape totul decade. ?numai afacerile primariei ingreuneaza viata zilnica din ce in ce mai mult. imi replica unul deunazi, ca impozitul pe apartament e mai mic decit abonamentul la un telefon. nu m am mai cazit sa ii raspund ca habar nu are pretul unui abonament ca sigur nu stie, ca sint tot felul de abonamente in mai toate retelele, si oricum le poti taia cind vrei, dar apartamentul unde stai, nu poti sa faci asta. asa ca, l am lasat in lumea lui pe acel consilier pnl ist, ca habar nu are ce se intimpla pe aici. si iata ca planurile primariei de a implanta un tramvai se pare ca merg mai departe si ne vom plimba miine poimiine, prin oras, de la un magazin la altul ,uitindu ne dupa ofertele de preturi mai mici, dupa unele produse care ne mai trebuie si sigur ca da, dupa mincarea necesara si vinduta de aceste super sau nu marketuri.ca fara citiva banuti, nu prea intri in ele, ca de ,trebuie sa cumperi ceva.dar ne trebuie tramvai? sau nu ? eu sincer cred ca nu este nevoie de o afacere atit de mare cu tramvaiul asta ca nu prea mai e util. atit.in rest, o seara buna resiteni

  Raspunde
 2. Petru

  Citat: “Vestita fabrică de confecţii de la Renk” – care a fost vanduta la italieni, care a lucrat in lohn, care italieni s-au plictisit si au hotărât să plece, ca și celelalte investiții moștenite de dinainte de 1989 nici confecțiile n-au rezistat. Cred ca o parte din vină apare din cauza distanței de aprovizionare – la Reșița suntem departe de msteria primă, costă să o aduci. Ar trebui cu curaj să ne reorientam catre un alt domeniu de activitate, poate servicii de turism, sau …

  Raspunde
 3. Johann Nicolescu

  Cu foarte putine exceptii nici primarii oraselor si comunelor si nici conducerile judetului nostru nu au valorificat potentialul imens al acestui judet. Dovezile in acest sens sunt peste tot in judet, industria este la pamant, turismul este sabotat de starea dezastruoasa a infrastructurii rutiere si feroviare, natura este distrusa de defrisarile ilegale, inclusiv din parcurile naturale. La nivelul comunelor, oraselor si la nivelul judetului nu exista un plan real si aplicabil de dezvoltare, absorbtia fondurilor europene pentru dezvoltarea judetului sunt practic inexistente. Datorita acestor erori catastrofale distrugerea acestui judet este generalizata, restul sunt basme, povestiri si bla-bla-uri.

  Raspunde
 4. LELI

  Eu am inteles ca primaria se “zbate” sa cumpere acest spatiu urias si ca dimensiune si ca viitoare investitie.Apoi dupa cumparare, ar fi fost dat in chirie unor inverstitori seriosi. Se pare ca lozinca aia deja atat la moda “noi nu ne vindem tara” nu e la moda si la Resita.Dintr-un oras “producator” ne transformam in unul “consumator” Banii nu raman in oras din pacate si astfel de colosi ai consumului ,pleaca cu banii nu inainte de a distruge acei mici intreprinzatori .Am uitat ca america a intrat in declin tocmai din cauza desfiintarii clasei de mijloc.Resita se va imparti in doua clase: foarte bogatii care vor locui in partea de centru si vor avea case de vacanta la munte si “foarte saracii” care vor locui din lunca spre Govandari.Inca odata s-a dovedit ca politicienii zonali sunt doar niste vanzatori de neam si tara.

  Raspunde
 5. Cornel Dragoescu

  Reșita a umplut țara de hidrocentrale și motoare dissel de calitate superioară.
  C.N.E de la Cernavodă produce curent cu generatoare făcute la UCM.
  Turci au curent cu hidrocentrale făcute de Reșita.Păcat de industria constructoare de mașini.

  Raspunde
 6. zero

  “…nepriceperea şi imbecilitatea oamenilor politici ai vremii au dus de râpă …”

  Mda, de aşteptat, mai ales după ce “omul nou” creeat sub regimul comunist (din nepricepuţi şi imbecili), a fost promovat politic (prin vot cu democraţie originală) şi înzestrat cu “diplomă” (falsificată sau plagiată).
  Pe lângă faptul că istoria ne învaţă (cu mici excepţii respectabile) de un şir lung de trădări şi de suceli “politice” boiereşti, pentru … tăiţei.
  Ne furăm singuri … căciula.

  Raspunde
 7. Colonelu'

  Ia spune dl.Adi,stii cum se va numi noul mall din Mociur? Raspuns: MallCiur.

  Dar care va fi titlul din ziare al evenimentului-ipotetic,se intelege- cand primul “indian” din Mociur se va ineca in Aqualandul ce va fi construit langa Mall?
  Raspuns: S-a inecat “ca tziganu” la Mall.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei